Загарбники перетворюють Запорізьку АЕС на військову базу – WSJ

Загарбники перетворюють Запорізьку АЕС на військову базу – WSJ

Укрінформ
російська армія поступово перетворює найбільшу в Європі атомну електростанцію на базу, де накопичує свої війська поблизу діючого фронту, що лише посилює загрози в плані безпеки для величезного ядерного об’єкта та його тисячного персоналу.

Про це йдеться в публікації в середу американського впливового видання The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Понад 500 російських солдатів, які захопили об’єкт у березні, розгорнули там батареї важкої артилерії та заклали протипіхотні міни вздовж берегів водосховища, вода якого охолоджує шість реакторів», - зауважує видання.

Українська армія, яка утримує населені пункти на протилежному березі в кількох кілометрах, не вважає, що відновити контроль над станцією буде легко з огляду на небезпеку для близького розташування там ядерних реакторів.

Читайте також: Запорізька АЕС продовжує працювати в енергосистемі України - Енергоатом

Крім того, росіяни мають постійні надходження зброї, що дає їм змогу активно захищати станцію від контрнаступу українських військ. У цьому контексті зазначається, що російські сили постійно розміщують нові озброєння навколо АЕС, у тому числі установки РСЗВ «Смерч», «Град», а також танки, бронетранспортери й іншу техніку.

Крім того, російські сили викрадають людей з-поміж персоналу Запорізької АЕС та вимагають викупи. Повідомляється про щонайменше чотири десятки осіб, що наразі перебувають у російському полоні. Їхні рідні отримують електронні повідомлення з фотографіями, які свідчать про тортури, а також проханнями про допомогу. При цьому рашисти визначають конкретні суми викупу – близько 50 тисяч гривень, які мають зібрати рідні для того, щоби повернути конкретного полоненого додому.

Читайте також: Загроза ядерній безпеці: росіяни готують серйозну провокацію на Запорізькій АЕС

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня, через вісім днів після вторгнення, російські війська обстріляли та захопили Запорізьку атомну електростанцію, влаштувавши пожежу на тренувальному центрі за кількасот метрів від працюючих реакторів. Захоплення діючої АЕС є безпрецедентним випадком, який несе цілий комплекс загроз.

Фото: Sergei Ilnitsky/EPA/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-