В Анкарі відкрили школу для дітей-біженців з України, де вже навчається більше 70 дітей

В Анкарі відкрили школу для дітей-біженців з України, де вже навчається більше 70 дітей

Укрінформ
В Анкарі працює школа для дітей, які були вимушені покинути Україну в результаті широкомасштабної збройної агресії рф, де вивчають українську мову, історію України, математику, англійську, а також турецьку мову, займаються народними танцями, гімнастикою, образотворчим мистецтвом та співами.

Про це Укрінформу розповіла очільниця Української спілки в Анкарі Юлія Білецька.

«Більше половини дітей з числа біженців продовжують заняття онлайн у своїх школах в Україні, але 30-40% такої можливості не мають. Заняття в нашій школі проводяться три дні на тиждень, - це і навчання, і соціалізація. Все ж цей проєкт більше про соціалізацію та спільне переживання травми, оскільки майже всі діти пережили сильний стрес. Спілкування дає змогу дітям відволіктися, а ми забезпечуємо, щоб це було з користю. Окрім основних уроків, проводимо майстер-класи. Згодом плануємо організовувати екскурсії», - розповіла Юлія Білецька.

За її словами, коли кількість біженців з України почала зростати, виникла ідея створення школи. З проханням надати приміщення Українська спілка звернулася в муніципалітет Анкари, де пішли на зустріч.

«Приміщення надали в одному із дитячих соціальних центрів Анкари. Зараз школу відвідують більше 70 дітей. Уроки проходять по понеділкам, середам і п'ятницям з 14 до 17.00. У ці дні діти мають відповідно до розкладу по чотири уроки з таких предметів: українська мова, історія України, математика українською та математика англійською, турецька та англійська мови, народні танці та гімнастика, образотворче мистецтво та співи», - розповіла Юлія Білецька.

Усі дітки поділені за віком на шість груп: 1 клас, 2 клас, 3-4 класи, 5-6  класи, 7 клас, 8-11 класи. Оскільки діти об'єднані за різними віковими категоріями, то окрім спільної роботи, на уроках вони мають групові або індивідуальні завдання для засвоєння кращого матеріалу.

У школі викладають педагоги Української суботньої школи, що діє при Українській спілці в Анкарі, також є викладачі з числа біженців, які прибули в Україну після початку повномасштабної російської воєнної агресії 24 лютого та турецькі викладачі-волонтери.

Реалізацію проєкту на постійній основі підтримує Посольство України в Туреччині, Фонд національного добробуту Криму Evkaf. Підручниками, канцелярією, всім необхідним учнів забезпечує Українська спідка Анкари, яка діє на благодійних засадах.

Також продовжуються заняття в українській суботній школі, яка діє на базі Української спілки в Анкарі.

«Перші біженці навіть встигли відвідати заняття в нашій суботній школі. Але потім стало відчутно не вистачати місця та матеріалів для всіх бажаючих. Тоді ми відкрили додатковий день занять по п’ятницям для трьох вікових груп - 8, 9 та 10 років. Коли вже домовилися про нове приміщення, то змогли охопили всіх бажаючий. Віковий діапазон зараз - від 7 до 17 років», - пояснила Білецька.

Викладач образотворчого мистецтва та мистецьких майстер-класів художниця Анна Полат каже, що діти дуже активно відгукуються на всі ініціативи та відкриті до нових знань.

«Заняття з творчості - це своєрідна терапія, що даємо змогу дітям відволіктися, переключити увагу та поринути у процес. Діткам цікаво пізнавати щось нове. Наприклад, наш майстер клас зі створення писанок для Великодня став для декого з дітей відкриттям, бо вони раніше такого не робили. Ми говорили про древні символи та їхнє значення, кожен обирав для себе, визначався зі змістом символів. Діти самі по собі - це жива енергія творення, вони сповнені природної цікавості, тому наші зустрічі проходять весело та продуктивно», - поділилася своїми враженнями художниця Анна Полат.

Батьки дітей, що відвідують школу раді такій можливості.

«Це і спілкування, і цікаве проведення часу. Також це збереження традицій нашого народу. Діти вивчають основні предмети, малюють і займаються творчістю, співають українських пісень, танцюють народні танці. Це важливо і потрібно. Ми спочатку відчували разючий контраст середовища, особливо ті, хто виїжджав з регіонів, де велися активні бойові дії, де люди жили у бомбосховищах і підвалах. Ця школа не лише вчить, а й «лікує», - поділилася мама однієї з учениць.

За відгуками дітей, у новоствореній школі їм найбільше подобається спілкуватися з однолітками, зустрічати нових друзів, пізнавати турецьку культуру та відчувати підтримку України та українців за кордоном.

У школі навчаються діти з різних міст та областей України, зокрема з Дніпра, Житомира, Запоріжжя, Києва, Миколаєва, Херсона, Полтави, Сум, Черкас та відповідних областей, Донецької та Луганської областей, а також зі Львова, Кропивницького, Одеси, Тернополя, Харкова, Чернігова.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-