Global Ukrainians започаткувала онлайн-зустрічі для українських активістів за кордоном

Global Ukrainians започаткувала онлайн-зустрічі для українських активістів за кордоном

Відео
Укрінформ
Мережа Global Ukrainians започаткувала регулярні зустрічі двічі на місяць у форматі онлайн для українських активістів за кордоном, до яких долучаються і представники влади України.

Про це Укрінформу повідомили в Global Ukraine.

Зауважується, що метою зустрічей є обмін думками та досвідом, як вдається працювати на благо України у цих нових воєнних реаліях.

На другій зустрічі, що відбулася 27 квітня, говорили про культурну дипломатію та суботні школи. Були присутні учасники з 13 країн, зокрема України, Йорданії, Греції, Іспанії, Італії, Канади, Кіпру, Німеччини, Польщі, США, Франції, Хорватії, Швеції. 

Спочатку до учасників дискусії звернулися спікери. Олесь Журавчак, музикант-віртуоз та заступник Міністра культури України (березень-грудень 2014 р.), зазначив про необхідність активізації культурної складової зараз.

«Це – не восьмирічна війна. Те, що ми маємо сьогодні, наслідки трьохсотлітньої культурної війни. Це – протистояння світоглядних моментів. Наш код нації виживав лише завдяки культурі, усній творчості. І ті, хто можуть передати цей код, у них ніколи не буде труднощів з самоідентифікацією», – зазначив він.   

Зауважується, що серед найважливішого у цьому аспекті Олесь Журавчак виокремлює культурну експансію – створення культурних центрів України у різних країнах світу. Ця ініціатива повинна йти безпосередньо від українських активістів на місцях. Другим моментом є підтримка українських сучасних митців, створення мережі контактів, щоб талановиті українські колективи могли приїжджати до певних громад і виступати.

Олена Браво, співзасновниця організації Ukrainian San Antonio (США), розповіла про два найважливіші проєкти їхньої організації: Батьківська Хата. Homestead та Етнокалендар «Українська спадщина». Попри унікальність проєкту – подання образу життя українців певної історичної епохи та регіону – він реалізується силами звичайних активістів, окремих організацій. Відчутним є брак підтримки на державному рівні, а це допомогло б масштабувати дані ініціативи і навіть зробити їх частиною освітнього процесу.

Ольга Завидняк-Отум, президентка ГО «Українська Хата Йорданії» поділилася з учасниками цікавими фактами з діяльності їхньої громади, яка тісно співпрацює з Посольством та МЗС. Зокрема, при організації з 2016 року діє суботня школа, дитячий гурт UA Kids, видаються книги української поетеси Вікторії Бричкової – Абу Кадум, записуються пісні. Пані Ольга зазначила, що їхня плідна кооперація з Посольством розпочалася саме з ініціативи громади, вони самостійно прийшли до дипустанови із пропозиціями організувати спільний захід.

Наталя Андрейко, віцепрезидентка ГО «Обміни Лотарингія Україна» (Франція), розповіла про роботу недільної школи у місті Мец. Заклад відвідують 30 дітей, діє 3 групи. Школа фінансується самостійно, але важливим для активістів є співпраця з місцевою мерією, яка дуже допомагає у багатьох напрямках.

Після виступів спікерів учасники мали можливість поділитися тим, як вдається їхнім школам працювати в нових умовах, як справляються зі збільшенням кількості учнів. Зокрема, до дискусії долучилися Олександр Пустовий (Українська суботня школа Варшави Фонду «Наш вибір»), Оксана Пінчук (Загреб, Хорватія), Олеся Луцан (Українська Недільна школа Віночок, м. Ґетеборг), Юлія Довгопола (Асоціація «Червона калина», Українська суботня школа ім. Т.Шевченка у Барселоні), Тетяна Тарасенко (Українська школа «Престиж» у Римі), Галина Коцюр (Українська суботня школа «Берегиня», Афіни), Роксолана Рахлецька (Українська суботня школа «Сонце в долонях», м. Франкфурт-на-Майні).  

У рамках дискусії було виокремлено основні проблеми, з якими зіштовхуються суботні школи, та напрацьовано можливі рішення.

Більш детальна інформація про предметні напрацювання заходу – у ньюзлеттері Global Ukraine.

Про результати першої зустрічі можна дізнатися тут

Нагадаємо, фундація Global Ukraine запустила Телеграм-канал для допомоги новоприбулим в Євросоюз українцям, на якому висвітлено інформацію щодо соціальної та медичної допомоги, працевлаштування, а також розміщуються пропозиції житла та тимчасового прихистку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-