Світовий конґрес українців вшановує 75 роковини операції «Вісла»

Світовий конґрес українців вшановує 75 роковини операції «Вісла»

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) 28 квітня вшановує 75-ті роковини військово-політичної операції комуністичного режиму «Вісла» з депортації десятків тисяч українців з їхніх етнічних територій.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, що тоді українці стали жертвами переселенсько-депортаційних операцій, які нерідко супроводжувалися насиллям, руйнуванням домівок і церков, ув’язненням представників української інтелігенції і селянства в концтаборах.

«Близько 150 тисяч українців і членів змішаних сімей переміщено із 22 повітів, що входили до складу 3 воєводств, і розселено у 71 повіті 9 північно-західних воєводств. Спільнота українців була розсіяна, сім’ї з дітьми під дулами були вигнані з домівок без права на повернення і можливості зберегти своє майно, позбавлені закладів культури й освіти, можливості відвідувати церкви своєї віри, українці більше не могли жити повноцінним національним життям. Репресивні заходи комуністичного режиму у 21 столітті наслідуються росіянами, які примусово депортували вже понад 500 тисяч українців до росії», – наголосили в СКУ.

Читайте також: СКУ закликав світ визнати злочини росії в Україні геноцидом

У Конґресі нагадали, що з серпня 1990 року Сенат Польської Республіки засудив операцію «Вісла». У 2007 році Президенти України та Польщі констатували, що операція «Вісла» «…була в історії сучасної Польщі прикладом несправедливості, яка стала наслідком дій тоталітарної комуністичної влади». 

У світлі найвищого рівня підтримки, який Польща зараз надає Україні для протидії шовіністичному російському режиму, а також зустрічі Президента СКУ з президентом Польщі Анджеєм Дудою 30 березня, Павло Ґрод відзначив величезні зусилля польського народу і наголосив: «Зараз Польща стала одним з наших найбільших друзів України, разом ми боремося за те, щоб назавжди залишити у минулому тоталітарний режим і перемогти посткомуністичну навалу».

Нагадаємо, Світовий конґрес українців запустив сторінку інформаційної підтримки для всіх, хто вимушено покинув Україну через дії російських окупантів або планує виїхати.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. Війська агресора обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-