Діаспора запропонувала Зеленському перенести День Європи на 9 травня

Діаспора запропонувала Зеленському перенести День Європи на 9 травня

Укрінформ
Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО) та іспанська ГО «Інститут 9 травня» звернулися до Президента України з пропозицією перенести День Європи з третьої суботи травня на 9 травня.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив представник обох організацій Андрій Якубув.

 «У цей час, коли ми читаємо, що окупанти готують «парад Перемоги» у Маріуполі, стає очевидно, як на це свято мілітаризму може відповісти решта України – Днем Європи», – зазначив Якубув.  

День Європи є одним з офіційних символів Європейського Союзу, встановлений задля відзначення миру та єдності на континенті саме на 9 травня, коли в 1950 році Робертом Шуманом була проголошена декларація, яка започаткувала європейську інтеграцію держав.  

Читайте також: День перемоги залишити вакантним для дня капітуляції Росії

«Мир у світі неможливо забезпечити без будівничих зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає.  Організована і життєздатна Європа може зробити фундаментальний внесок в цивілізацію, забезпечивши мирні відносини між країнами…», – йдеться в Декларації Шумана.

Нагадаємо, указом Президента Леоніда Кучми, починаючи з 2003 року, День Європи щорічно відзначається в Україні в третю суботу травня, – що не має прив’язки до жодної події та являється винятковим випадком серед усіх інших країн.

У 2018 році в Молдові святкування Дня Європи також встановили на 9 травня – одночасно з Днем Перемоги, – розділяючи вихідний святковий характер цієї дати.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-