У школах Дубая провели Міжнародні дні, які цьогоріч стали синьо-жовтими

У школах Дубая провели Міжнародні дні, які цьогоріч стали синьо-жовтими

Фото, відео
Укрінформ
У березні традиційно в багатьох школах Дубая та інших еміратів відбуваються масштабні міжнародні дні (International Days), на яких учні разом із батьками презентують стенди своїх країн, зокрема й України, яка цьогоріч була представлена якнайкраще.

Як передає Укрінформ, про це інформує видання «Емірати Сьогодні».

«Кожен український стенд – це був маленький подвиг української мами та її дитини. Навіть якщо на цілу школу є лише одна українська сім’я, вона самотужки робила такий стенд, який великі компанії не завжди роблять на міжнародних виставках, не кажучи вже про те, скільки душі було вкладено в кожен з них. І ті, хто не збиралися цього року брати участь у міжнародних днях, і діти, які мали презентувати іншу країну (наприклад, країну тата), показали Україну на найвищому рівні», – йдеться в повідомленні.

Українська школа в ОАЕ «Софія» за кілька років назбирала багато реквізиту для українських стендів (плакати, ляльки, рушники, сувеніри тощо), щоправда, за два роки пандемії міжнародні дні майже не проводились, і нових плакатів та банерів майже не додавалося. Проте в березні цього року зібраний школою реквізит об’їхав понад 15 шкіл (навіть не з усіма могли поділитися, бо деякі заходи відбувалися одночасно). І кожна мама дбайливо передавала його наступного дня в іншу школу, докладаючи свої плакати й сувеніри.

Родзинкою українського стенда в The Arbor school була Петриківка – печиво, розписане 44 різними малюнками Петриківки.

The Arbor School Фото: Катерина Бражник
The Arbor School. Фото: Катерина Бражник

«До нашого стенда підходило дуже багато людей з різних країн, давали контакти й пропонували допомогу українським родинам. Розібрали всі значки та наліпки, навіть росіяни за ними підходили. Кожен хотів сфотографуватися разом зі мною в українських віночках. Ми розповідали про Петриківку, як культурну спадщину ЮНЕСКО, виготовили печиво з різними дизайнами Петриківки», – розповіла Катерина Бражник, мама учнів цієї школи Адама та Раяна.

Фото: Катерина Бражник
Фото: Катерина Бражник

За її словами, відвідувачі також цікавилася українською вишивкою та ляльками-мотанками.

«Я не сама робила стенд, мені допомагала моя подруга Анна, – додає Катерина. – Також мама іншого учня Ігоря, Марина Зінченко з Луганська, взяла на себе замовлення мінікапкейків у кольорах нашого прапора та печиво з Петриківкою, яке виготовила для нас Magnolia Bakery. А ще до нас долучилася мама Анна з Казахстану українсько-білоруського походження, у якої російський паспорт. Вона виготовляла українські значки за технологією Мирона Кушніра. Хотілось би окремо відзначити участь української громади в ОАЕ у створенні стенду: усі намагалися допомогти з пошуком потрібного реквізиту і навіть з його доставкою, якщо в мене не було змоги поїхати забрати».

The English College Фото: Анна Мердок
The English College. Фото: Анна Мердок

В іншій школі, The English College, український стенд отримав ІІ призове місце. Там були і стенди для фотографування в образі козаків, і український одяг, і жовто-блакитне печиво, і вишивка, і багато інших цікавинок. За словами Анни Мердок, мами учнів цієї школи Мартіни та Ендрю, перше місце отримав стенд Пакистану, бо вони привезли свій традиційний транспорт «тук-тук», тож на наступний рік Анна пропонує організувати щось на зразок тракторця для українського стенда.

Фото: Анна Мердок
Фото: Анна Мердок

Український стенд у Gems Wellington International School теж визнали як «outstanding». Його презентувала учениця школи Настя та її мама Ольга Грінблат, запросивши на допомогу своїх подруг.

Gems Wellington International School. Фото: Ольга Грінблат
Gems Wellington International School. Фото: Ольга Грінблат

Вони пригощали відвідувачів смачними варениками, сирниками, налисниками, узваром, пряниками та жовто-блакитним печивом, дарували українську символіку.

Багато українських смаколиків було й у Dwight School Dubai завдяки зусиллям мам Діани Болбат, Олесі Талпи, а також Ксенії Заугольникової, яка допомогла їм зробити чудовий стенд.

Dwight School Dubai. Фото: Ксенія Заугольникова
Dwight School Dubai. Фото: Ксенія Заугольникова

Український стенд в GEMS Metropole School був підготовлений та представлений командою трьох родин: Юлією Савіною з чоловіком та донечкою Марією Холодною, Оленою та Денисом Головко з донькою Катериною, Тетяною Сапацинською з чоловіком та сином Джонамом. Стенд України був відзначений як один з найкращих у школі, він був прикрашений українською керамікою, зразками української вишивки та Петриківського розпису, виробами з соломи та дерева, якими так захоплювалися іноземці.

GEMS Metropole School. Фото: Денис Головко
GEMS Metropole School. Фото: Денис Головко

Усі гості та відвідувачі стенду отримали виготовлені власноруч подарунки (синьо-жовті квіти, браслети, стрічки, дзвіночки та наліпки з українською символікою, льняні ляльки-мотанки, магніти тощо). Малеча школи була в захваті отримати у свої щоденники не лише чудові пам'ятні печатки про Україну, але й фото та розфарбовки про нашу країну та її символи.

Також відвідувачі стенду мали змогу пригощатися солодощами й смаколиками української кухні. А щоб більше дізнатися про нашу країну, сканували вишитий QR-code, за яким можна було переглянути на телефоні відео про Україну, її здобутки та цікаві факти. Також гості мали змогу ознайомитись з інформацією про Україну на плакатах і банерах. Величезний банер з написом Ukraine, виготовлений родиною Савчуків, подорожував іншими школами Дубаю.

GEMS Metropole School. Фото: Денис Головко
GEMS Metropole School. Фото: Денис Головко

«Усі діти, вчителі, батьки та гості висловлювали свою неймовірну підтримку українцям у цей важкий час. Деякі дорослі просили контакти для надання реальної матеріальної допомоги Україні, іноземні студенти-старшокласники також долучилися до нашого стенда й стояли пліч-о-пліч з нашими родинами. А вчителі GEMS Metropole School з різних країн наживо заспівали пісню групи Cranberries "Zombie". Цікавим є той факт, що цього року стенд росії вперше взагалі не був представлений у нашій школі», – розповідає Олена Головко.

У двомовній франко-англійській школі International concept for education український стенд організовано зусиллями батьків Антуана Гітара, Марка Шостака, Івана Шарлаєва та всієї української громади. Крім власне українського стенда в цій школі була ще й українська музична програма. Підтримати учнів та їхніх батьків приїхала молода талановита співачка Катерина Марусик, яка виконувала народну пісню «Ой у лузі червона калина похилилася».

International concept for education. Фото: Анжела Гітар
International concept for education. Фото: Анжела Гітар

«Незважаючи на війну в Україні, ми вирішили зробити стенд, щоб розповісти представникам інших країн про нашу історію, традиції, культуру, мову, – розповідає Анжела Гітар. – Ми отримали дуже велику підтримку від відвідувачів заходу, нам висловлювали співчуття й віру в Україну. Усі, з ким нам вдалося поспілкуватися, бажали Україні мирного неба й були вражені любов’ю українців до своєї Батьківщини».

International concept for education. Фото: Анжела Гітар
International concept for education. Фото: Анжела Гітар

Учениця Fairgreen International School Марія Білик намалювала прекрасну картину, яку вона подарувала українському павільйону Expo2020. А копія картини прикрасила український стенд у школі, де вчиться Марія, а також в інших школах, куди передавався реквізит.

«Дуже багато батьків, учителів і дітей підходили до українського стенда, щиро обіймали, плакали, навіть молилися біля нашого стенда за Україну. Деякі питали, як вони можуть долучитись благодійно. Ми всім пов’язували наші стрічки, донька ще виготовила сердечки-значки з українським прапором. Ми пригощали відвідувачів варениками з картоплею та налисниками з сиром. Інша мама з нашої школи Альона Вендель та її дітки зробили дерево побажань із жовто-блакитними листочками, на якому діти й батьки писали побажання для України. У кінці дня дерево було з пишною кроною теплих слів та побажань миру», – розповідає мама Марії Тетяна Рамзі.

В International School of Choueifat-DIP до міжнародного дня готувалася ціла команда учнів та їхніх мам: Олена Жмуденко з дітьми Ігорем та Софією, Лілія Григоращук з донькою Надійкою, Тетяна Белінська з дітьми Сашком та Анною Єремами, Міщенко Наталія з синами Арсенієм та Єлисеєм, Марія Яцуляк з дітьми Анною та Іллею, Вікторія Луценко з сином Адамом, Оксана Ящук з сином Антоном. Цікаво, що батьки не хотіли цього року в зв'язку з війною брати участь у міжнародному дні, настрій був зовсім не той, щоб робити якісь заходи. Але учень 11 класу Антон узяв у школі контакти всіх українців і написав кожному листа з пропозицією представити Україну.

«У цей критичний для України час великою підтримкою для неї буде показати людям з інших країн нашу культуру, щоб вони були краще обізнані про неї. І щоб усі бачили, що українці вміють працювати в команді», – написав Антон кожній українській родині. Саме цей лист підштовхнув усіх зібратися в команду і менш ніж за два тижні підготуватися до презентації країни.

International School of Choueifat-DI. Фото: Олена Жмуденко
International School of Choueifat-DI. Фото: Олена Жмуденко

«Цього року в нашій школі через коронавірусні обмеження не дозволили їжу на міжнародний день, тому всі наші зусилля були спрямовані на те, щоб зробити й роздати багато української символіки. Ми самі робили жовто-блакитні браслети із стрічок та бісеру, ляльки-мотанки, наліпки, медальки на стрічках, магніти з українською символікою. Все це ми роздавали відвідувачам з різних країн. І діти, й дорослі висловлювали слова підтримки Україні. Також зробили величезну жовто-блакитну дошку, на якій відвідувачі могли писати побажання для України. Всі ці побажання разом із прапором ми відвезли в український павільйон на Expo», – розповідає Олена Жмуденко.

International School of Choueifat-DIP. Фото: Олена Жмуденко
International School of Choueifat-DIP. Фото: Олена Жмуденко

Анна Антоненко, мама Ахмада та Каріма, які навчаються в Clarion School, цього року не просто однією з перших організувала український стенд у своїй школі (хоча до початку війни та не планувала цього робити), вона також закликала інших мам використати цей чудовий дозволений спосіб розповісти про Україну, донести до дорослих інформацію про те, що відбувається в Україні, з перших рук, а не з телебачення.

Clarion School. Фото: Анна Антоненко
Clarion School. Фото: Анна Антоненко

Окремо хочеться подякувати художниці й дизайнерці Янині Воловод за прекрасний банер Ukraine з відомими особистостями з України, зроблений кілька років тому і переданий Українській школі в ОАЕ «Софія». Цього місяця він активно подорожував школами Дубаю, побувавши приблизно на 15 міжнародних днях. Також дякуємо нашому лікарю Мирону Кушніру за величезну кількість наліпок з українською символікою, якими він ділився з усіма, а також за ідеї і технології виготовлення українських сувенірів.

Фото: Мирон Кушнір
Фото: Мирон Кушнір

Як повідомляв Укрінформ, українці з різних еміратів ОАЕ – від Рас-аль-Хейми до Абу-Дабі, а також ті, хто не змогли вилетіти до України та знайшли тут прихисток, – зібралися в Дубаї на VІІ Громадські Шевченківські читання, проведені у рамках загальнонаціональної акції «Шевченко закликає, Україна перемагає».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-