Постійне представництво України при ООН оголосило переможців мовного конкурсу

Постійне представництво України при ООН оголосило переможців мовного конкурсу

Укрінформ
У Постійному представництві України при ООН оголосили результати конкурсу на есе українською мовою серед старшокласників, приуроченого до Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, який входив до журі конкурсу, есе на тему «Якби я був/була головою Генеральної асамблеї ООН» упродовж місяця надсилали всі охочі українськомовні учні старших класів, що проживають за межами України.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, метою конкурсу є популяризація української мови за кордоном, її збереження та підтримання серед закордонного українства.

За результатами оцінювання перше місце посіла робота 15-річної Ярини Холод з міста Трой штату Нью-Йорк, друге - 17-річної Марії Кардаш з Феєрфілда, Нью-Джерсі, третє - Гавриїла Лози з Дженкінтауна, Пенсильванія.

Учасники конкурсу зосередилися на темах російської загрози міжнародному миру та безпеці, зміни клімату, екології, подолання бідності, гендерної рівності, реформування ООН.

Переможниця написала есе у вигляді уявного виступу голови Генасамблеї у 2045 році - своєрідного звіту про роботу за п’ять кроків.

«Я мала честь працювати в робочій групі зі внесення змін до Статуту ООН. Так, у частині реформування Статуту було прийнято рішення виключити з Ради Безпеки ООН країни-агресори… Зміни до Статуту, реалізовані в період до 2035 року, дозволили виконати численні резолюції ООН щодо миру в різних куточках світу, зокрема, і щодо деокупації Росією Автономної Республіки Крим, виплати справедливої компенсації кримськотатарському народові, посилення впливу корінних народів на ухвалення рішень», - написала Ярина Холод.

Читайте також: У Туреччині проведуть іспит зі знання української мови

Конкурс проводився з ініціативи Постійного представництва України при ООН, за участю Світового конгресу українців, Світової федерації українських жіночих організацій та у партнерстві зі ЗМІ й волонтерами.

До журі входили активісти української та кримськотатарської громад США, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, письменник Андрій Курков.

Постпредство України при ООН зазначило, що продовжуватиме активну співпрацю з організаціями української громади для реалізації різноманітних ініціатив, спрямованих на підвищення обізнаності громадськості про ООН та діяльність у ній України.

Фото: facebook.com/UKRinUN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-