У Ризі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та висловили підтримку Україні

У Ризі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та висловили підтримку Україні

Фото
Укрінформ
У латвійській столиці 20 лютого пройшла низка заходів з вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, При цьому також була висловлена солідарність з Україною в поточних умовах військових погроз з боку РФ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зранку у бічній каплиці церкви Страждальної Богородиці отець Роман Сапужак (УГКЦ) відслужив панахиду за загиблими Героями.

Пізніше пам’ять загиблих українських героїв була вшанована біля символічного місця пам’яті, облаштованого на території Посольства України. Тут побували посли в Латвії США, Великобританії, Фінляндії, Литви, Франції, представники дипмісій Польщі, Грузії, ОАЕ, члени української громади, які об’єдналися в Конфедерацію Українців Латвії «ВІЧЕ», а також небайдужі громадяни Латвії, які приносили квіти, запалювали лампадки в пам'ять за загиблими українцями.

Ввечері в Посольство завітали мер і віцемер Риги Мартиньшс Статіс і Едвардс Смілтенс, депутатка Ризької міськради Ієва Бранте, представники міської адміністрації. Вони також вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та підбили підсумки тижня підтримки України в Ризі, який тривав 14-20 лютого.

На столі були розкладені роботи з акцію «Діти малюють майбутнє України», яку Статіс і Смілтенс відкрили в середу в Ризькій Українській середній школі. В акції взяли участь 7 ризьких шкіл, а також 2 українських культурних товариства в Латвії. Того ж дня малюнки були відправлені в Україну, де вони відправляться в школи Києва, Львова та Запоріжжя. Там будуть організовані спеціальні виставки.

Посол України в Латвії Олександр Міщенко звернувся до гостей і членів української громади із закликом єднатися в ім’я пам’яті героїв та для спільного протистояння російській агресії проти України. Мер Статіс, віцемер Смілтенс і депутатка Бранте у свої виступах щиро та емоційно розповіли про своє ставлення до боротьби українського народу за свій демократичний вибір.

В культурній частині заходу дівочий квартет Української школи виконав народну пісню про дівчину, що проводжає козака на війну. Ризький Український народний театр під керівництвом Марії Семенової показав уривок про українську давнину з яскравої вистави цього театру «Маруся Чурай» по роману Ліни Костенко.

Біля Посольства був розміщений фотостенд з картою України та хештегом #StandWithUkraine, біля якого мешканці та гості Риги, посли іноземних держав в Латвії та представники дипмісій фотографувалися, висловлюючи підтримку суверенітету та територіальній цілісності України. Таким чином всі вони приєдналися до флешмобу на підтримку України в її протистоянні російській агресії.

Як повідомлялося, в Україні згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року відзначають 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної сотні. 17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції Гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану. 105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Нагадаємо, Дім Міністерства закордонних справ Латвії в День Героїв Небесної Сотні був підсвічений синьо-жовтим на згадку про річницю подій восьмирічної давнини та на знак солідарності з Україною у нинішніх обставинах.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-