У Латвії зареєстрували нову організацію української діаспори

У Латвії зареєстрували нову організацію української діаспори

Фото
Укрінформ
10 лютого у Латвії завершилося формування загальнолатвійської української діаспорської організації - Конфедерація Українців Латвії «ВІЧЕ».

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України в Латвії.

Зазначається, що нова організація українців зафіксована у Державному реєстрі юридичних осіб Латвії під реєстраційним номером 40008313735 та переслідує ряд цілей.

Зокрема, "Віче" слугуватиме меті об’єднання українських патріотичних організацій Латвії, пропагуватиме підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в умовах збройної агресії Росії проти України; популяризуватиме вивчення української історії, мови, культури та традицій, а також відродження та розвиток традицій етносів України; сприятиме створенню відповідних умов для забезпечення виховання молоді в українських традиціях та ін.

Повідомляється, що керування організацією здійснюється на ротаційній основі – щороку, за алфавітним принципом, починаючи з головування у «ВІЧЕ» протягом 2022 року Голови Товариства «Українсько-латвійської дружби» Валерія Оленійчука. 

Окрім того, вступ до «ВІЧЕ» є відкритим. Будь-яка організація має можливість приєднатись за умови згоди з головною метою створення «ВІЧЕ», а саме – підтримка суверенітету та територіальної цілісності України в умовах збройної агресії Росії проти України.

Засновниками «ВІЧЕ» виступили Товариство «Українсько-Латвійської дружби», м.Юрмала (керівник – Валерій Оленійчук); Латвійсько-Українське молодіжне товариство «Вектор Європа», м.Рига (керівник – Егілс Вілкаушс); Центр української культури «Джерело», м.Єлгава (керівник – Богдан Тимків); Ризький Український Народний Театр (керівник – Марія Семенова); Український центр молоді і дітей в Латвії, м.Рига (керівник – Ольга Берга).

Читайте також: Ситуація в українській діаспорі Латвії складна – посол України в Чехії

"Щиро вітаємо українців Латвії з цим здобуттям! Впевнені, що створення "ВІЧЕ" згуртує українців Латвії", - зазначили в українському посольстві.

Раніше Укрінформ повідомляв, що певну частину української діаспори у Латвії становлять проросійські представники. Як висловився український посол в Чехії Євген Перебийніс, значна частина українців у Латвії "в силу різних історичних обставин, культурно, інформаційно та ідеологічно перебуває у просторі так званого "русского міра". Водночас Перебийніс зауважив, що з іншого боку у Латвії є здорова і патріотична частина громади, яка переймається, чим живе сьогодні Україна, збирає гуманітарну допомогу, допомагає лікувати наших поранених військовослужбовців.

Фото: Посольство України в Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-