Україно-американський проєкт «Батьківська Хата.Homestead» анонсував другий сезон

Україно-американський проєкт «Батьківська Хата.Homestead» анонсував другий сезон

Фото
Укрінформ
Україно-американський освітній етнопроєкт «Батьківська Хата.Homestead», який поєднує українській народний одяг різних етнографічних регіонів кінця XIX – початку XX ст., розпочинає другий сезон 7 січня 2022 року.

Про це Укрінформу повідомила авторка проєкту Олена Браво.

Проєкт підготований командами «Батьківська Хата. Homestead» та Ukrainian San Antonio. Він існує трохи понад рік. За цей період відзнято понад 40 фотоісторій, відбулося дев’ять виставкових подій – як персональних, так і у складі потужних українських заходів. Експозиції робіт побачили у США, Україні та Казахстані.

За словами Олени Браво, другий сезон буде ще цікавішим. Відзнято майже усі основні етнографічні регіони: Буковину, Волинь, Гуцульщину, Закарпаття, Київщину, Лемківщину, Опілля, Поділля, Покуття, Полісся, Полтавщина, Чернігівщина та показано вбрання з дуже рідкісних регіонів Нижнього Подніпров’я (Дніпропетровська область) та Слобожанщини (Харківська область).

Водночас залишилося кілька регіонів, які важко знімкувати - або немає повного строю, або не збереглося жодної хати.

«Скажімо, віднайти вбрання з півдня України, з Миколаївщини, Херсонщини, Автономної Республіки Крим – це мрія кожного колекціонера, бо костюмів з цих регіонів майже немає. Є поодинокі екземпляри у приватних колекціях і музеях, але, зазвичай, вони у такому стані, що їх вже не можливо вдягнути на людину. Щоправда, можна поєднати для фото чи відео, наприклад, стрій з Дніпропетровської області, а хату – з Запорізької. Територіально вони розташовані поруч, тож їхній побут, якщо і відрізняється, то ці відмінності незначні. Такі світлини представлені у другому сезоні», – розповіла вона.

Також виконавцям проєкту вдалося поглибитись не тільки в основні регіони, а й в різні райони та селища однієї місцевості.

«Як було анонсовано попередньо, розпочато зйомки проєкту у США. Створюємо фотоісторії на фоні відомих будівель того чи іншого штату. Бо для наших дітей, народжених в діаспорі, батьківська хата знаходиться у Сполучених Штатах, але вони пам’ятають звідки походить їх рід. Наразі вже зроблено декілька фотоепізодів у США, зокрема у столиці країни – Вашингтоні. Також відзняли міське вбрання на Андрієвському узвозі у Києві. Такі фотоісторії є незвичними, бо зазвичай знімають лише село», – повідомила Олена Браво.

За її словами, цікаво було спостерігати за реакцією перехожих під час зйомок в центрі Києва, а ще більше позитивних емоцій отримали від небайдужих американців під час фотопроцесу у США.

«Була цікава реакція людей! Всі посміхались, махали руками, фотографували! Американці питали звідки ми, що саме ми робимо. Найцікавіше, що команда проєкту зустріла українців з Міннесоти у Вашингтоні, які сфотографувались з моделлю, і перехожа навіть пустила сльозу від емоцій! Така реакція, не може, не мотивувати!Така зацікавленість, показує, що те, що ми робимо, потрібно нам, особливо українцям, які живуть за межами своєї рідної землі», – розповіла авторка проєкту.

«Таким чином ми робимо просвітницьку роботу навіть під час процесу зйомок. Бо саме інтерактивний процес є більш вдосконаленою методикою просування України у світі та зміцненню її позитивного іміджу», – наголосила Олена Браво.

Нагадаємо, У Києві в Артпросторі «Дерево життя» в Аутлет Мануфактура з нагоди 30-річчя незалежності України вперше відбувся Етно-Фест «Єднання», хедлайнером якого став україно-американський проєкт «Батьківська Хата.Homestead».

Фото: Олена Браво

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-