У Києві вийшла книга про журналіста Івана Світа та українську діаспору в Азії

У Києві вийшла книга про журналіста Івана Світа та українську діаспору в Азії

Відео
Укрінформ
У Києві вийшла книга Ольги Хоменко «Далекосхідна одіссея Івана Світа», в якій авторка досліджує українську діаспору в Азії через публікації та особисту біографію журналіста та історика Івана Світланова (Світа) (1897-1989).

Видання в Укрінформі презентувала автор - доктор філософії, кандидат історичних наук, доцент Києво-Могилянської бізнес-школи Ольга Хоменко.

“Це забута історія про величезну українську діаспору, яка була в Азії. Це забута історія українсько-японських та українсько-китайських взаємин, публічної та культурної дипломатії. Окресливши присутність української діаспори в Азії, Іван Світ вперше наголошує на винятковій ролі українців у освоєнні Далекого Сходу. І говорить про український вектор у міжнародній політиці, який існував там з початку 20-го століття”, — зазначила Хоменко.

Японістка за фахом, вона тривалий час жила в Країні сонця, що сходить. У 2018 році Хоменко працювала в Українському науковому інституті Гарвардського університету та в архіві Української вільної академії наук. Там їй до рук потрапили документи, які Світ привіз свого часу до Америки, а також особові справи людей, які належали до Українського представницького комітету в Шанхаї.

“Зазвичай, коли в Україні говорять про українську діаспору, мають на увазі діаспору в Європі або в Америці чи Канаді, інколи згадують про Австралію. Але про діаспору в Азії зазвичай нічого не відомо. Це діаспора, яка з’явилася там наприкінці 19-го століття і практично зникла після Другої світової війни. Існувала величезна східна українська діаспора — це люди, які жили на території Далекого Сходу, Маньчжурії та в Китаї”, — сказала науковець.

Вона зауважила, що українці проживали переважно в Приморському, в більшій частині Хабаровського краю та в Амурській області, і ці території дістали назву Зелений Клин — через величезну кількість зелених лісів та його клиноподібну форму. На момент революції в Росії 1917 року в Азії, за різними даними, проживало від 500 тисяч до мільйона українців.

Книжка «Далекосхідна одіссея Івана Світа» написана на основі унікальних американських і японських архівних джерел. Вона розповідає про те, як українські переселенці на Зеленому Клині та в Маньчжурії, між Росією та Японією, в непростих умовах революції 1917 року, у міжвоєнний та воєнний час активно відстоювали право бути собою, творили власну державу, вибудовуючи діалог між Заходом та Сходом.

Нагадаємо, Канадський Літературний фонд імені Пітерсона під час урочистої церемонії у Торонто відзначив низку українських книжок за досконалість перекладу на англійську мову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-