Українська громада в Нідерландах відвідала українських бійців у центрі реабілітації

Українська громада в Нідерландах відвідала українських бійців у центрі реабілітації

Фото
Укрінформ
Українська громада в Нідерландах відвідала трьох українських військовослужбовців, які перебувають в нідерландському центрі реабілітації на лікуванні.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, бійцям зробили передріздвяні подарунки у вигляді сувенірних Делфтських ваз, традиційних нідерландських смаколиків, зокрема, сала та борщу, вафель і горішків. Також передали грошову допомогу у розмірі 800 € кожному.

«За останні роки ми багато допомагали нашим бійцям. Про те, що троє хлопців прибули на реабілітацію в Нідерланди я дізналася з соцмереж, зокрема, сторінки Укрінформу та посольства України в Нідерландах. Через нові правила, які діють через спалах коронавірусу, то всередину центру реабілітації може зайти не більше двох людей. Тож ми попросили хлопців вийти на вулицю», – поділилася з Укрінформом член правління Фундації «Українці в Нідерландах» Людмила Лісовська.

За її словами, окрім вищезазначених подарунків, Андрію Сімчуку привезли дві теплі зимові куртки, штани та шкарпетки, бо він не був готовий до похолодання в Нідерландах.

Лісовська також зазначила, що фінансову підтримку бійцям збирали з допомогою трьох джерел.

«Волонтери приносили до мене готівку, також є рахунок від Фундації «Українці в Нідерландах», ми давали оголошення, а ще Українська греко-католицька церква (УГКЦ) в місті Утрехт має групу «Матері в молитві»при парафії Зіслання Святого Духа з Утрехту. Вони зібрали 200 євро для нас», – розповіла вона.

Лісовська також наголосила, що збір коштів на допомогу українським військовослужбовцям продовжується, адже після нового року на реабілітацію в Нідерланди має приїхати ще кілька бійців.

За її словами, за один місяць українці в Нідерландах зібрали 3 173 євро. З них 2 473 пішло на допомогу трьом українським бійцям, які прибули на реабілітацію в Нідерланди, 200 євро волонтери з Гааги передали на лікування важкої недуги медику «Азову» Констянтину Василкевичу, 500 євро було виділено на акцію «Свята без тата».

Варто зазначити, що Людмила Лісовська активно допомагає українським бійцям на Донбасі. Вона є однією з тих, завдяки кому в Нідерландах відбувається активний збір коштів на ліки, медичне обладнання, одяг, військове устаткування. Допомогу надають пораненим у госпіталях, вимушеним переселенцям та школам.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня троє українських військовослужбовців, поранених у боях з російськими окупантами, прибули до Нідерландів на лікування та реабілітацію.

В аеропорту бійців зустрічали представники посольства України та персонал реабілітаційного центру.

Одразу з аеропорту українські бійці на спеціально обладнаному автомобілі вирушили до військового центру реабілітації в провінції Утрехт. Там нідерландські медики провели їх обстеження.

«Я втратив ноги… Спочатку було важко, але треба далі жити. Я духом не падаю. Мене дуже підтримує дружина, родина, друзі, побратими, волонтери. Сподіваюся, що в Нідерландах мені буде надана професійна допомога. Дуже хочеться, щоб навчили знову ходити, поставили на ноги», – розповів лейтенант Сергій Кулінець.

Молодший сержант у відставці Олександр Терстуях відзначив, що тут, як і в лікувально-реабілітаційному центрі в Ірпені, персонал дуже турботливий та уважний. Щоб наші бійці почувалися комфортно, навіть меню з їжею нідерландці переклали українською мовою.

«В армію зазвичай ідуть, не думаючи про наслідки. Головне - захистити свою країну, щоб люди жили у мирі, а не ховалися у підвалах. Під час обстрілу нашої позиції снаряд вибухнув біля ніг. Я отримав тяжке поранення. Також рука була поранена, у двох місцях перелом. Вуха постраждали, спина. Поки був у шоковому стані, то здавалося, що все добре. Коли прийшов до тями, то картина вже була не дуже хорошою. Спільними зусиллями мене підлікували. Знайшлися добрі люди, допомогли з протезами. Минуло два роки. Я вже можу ходити без ціпка. Я думаю, що в Нідерландах більше можливостей, нові технології, медикаменти. Мені б дуже хотілося, щоб мені допомогли, бо буває день – нічого, а наступного дня вже важко ходити», – поділився з Укрінформом своєю історією Олександр Терстуях.

З медиками українські військові спілкуються з допомогою перекладачів. Також використовують додатки на мобільних.

«Дві переламані гомілки, п’ятки – суцільна каша, стегно зламане, ліва рука, хребет. У мене все в пластинах. Я дуже сподіваюся, що тут мені допоможуть і я зможу знову ходити», – розповів про свої травми й очікування солдат військової служби за контрактом Андрій Сімчук.

Ці троє хлопців стали першими українськими військовими, яких відібрали для лікування та реабілітації в Нідерландах.

Спочатку нідерландські фахівці відвідали поранених в Україні, аби зрозуміти як і кому саме можуть допомогти. Таким чином вони у вересні відібрали трьох кандидатів на лікування.

Фінансування лікування та реабілітації українських бійців буде здійснено коштом сторони, що приймає, а також частково за гроші Трастового фонду НАТО.

Фото: Людмила Лісовська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-