Влада штату Мічиган оголосила місяць пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років

Влада штату Мічиган оголосила місяць пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років

Укрінформ
Губернатор штату Мічиган (США) Гретхен Вітмер оголосив листопад 2021 року у штаті Мічиган місяцем пам’яті жертв геноциду українців 1932-33 років, влаштованого режимом Сталіна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті губернатора штату Мічиган.

«88 років тому керівник СРСР Йосип Сталін та його тоталітарний режим здійснили акт геноциду шляхом організації штучного голоду, конфіскувавши усі запаси харчів в українського народу, що призвело до загибелі 7-10 мільйонів невинних чоловіків, жінок та дітей», – йдеться у заяві губернатора.

Зазначається, Голодомор, що означає «вбивство голодом», був спеціально здійснений радянським режимом задля покарання, незалежних духом українців за їх опір політичному, економічному та соціальному пригніченню сталінського режиму.

«Незважаючи на те, що СРСР продовжував експортувати українське зерно до решти країн світу, українські селяни, які тримали господарства в країні-житниці Європи, помирали унаслідок цілеспрямованого голоду, повільною та болісною смертю», – йдеться у заяві.

Сотні архівних документів КДБ, створених під час цього геноциду, детально описують дії та наміри радянського режиму, що мали на меті знищити національну ідентичність України шляхом депортації та ліквідації релігійних, інтелектуальних та культурних діячів країни, а також переслідування чи знищення інших людей, які наважувалися публічно говорити про події Голодомору, нагадав губернатор.

«Світова спільнота зобов’язана визнати український Голодомор (1932-1933) геноцидом та злочином проти людства, навчаючись минулого, запобігти подібним трагедіям у майбутньому», – йдеться у заяві.

«Я, Гретхен Вітмер, губернатор штату Мічиган, цим оголошую листопад 2021 року місяцем пам’яті геноциду українців у штаті Мічиган та закликаю всіх людей, групи, організації та установи пам’ятати про Голодомор, проводячи відповідні заходи, спрямовані на вшанування його жертв та просвітити світ щодо цього трагічного епізоду світової історії», – зазначив губернатор.

Зауважимо, щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. Цього року пам’ятний день припадає на 27 листопада.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців (СКУ) оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору 1932-33 рр. – геноциду українського народу, до яких 27 листопада долучиться світове українство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-