У Ризі діаспорські організації створили Конфедерацію Українців Латвії «ВІЧЕ»

У Ризі діаспорські організації створили Конфедерацію Українців Латвії «ВІЧЕ»

Укрінформ
На зустрічі керівників низки діаспорських організацій Латвії 29 жовтня в Посольстві України було заявлено про створення Конфедерації Українців Латвії «ВІЧЕ», яка має об’єднати усі патріотично налаштовані діаспорські осередки українців цієї країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Нова організація створена задля протидії російській агресії, підтримки суверенітету України, протистояння кремлівській пропаганді. Також учасники «ВІЧЕ» визначили одним із пріоритетів своєї діяльності реалізацію проєктів, спрямованих на підтримку та розвиток в Латвії української культури, мови, мистецтва, української ідентичності та традицій.

Конфедерацію, як форму об’єднання, було обрано, щоб підкреслити різноманітність організацій, які увійшли, а також іще увійдуть до складу «ВІЧЕ». Планується, що в ній не буде одного очільника, засідання конфедерації вестимуть по черзі керівники різних організацій, що входять до її складу.

Наголошується можливість приєднання до «ВІЧЕ» будь-якої іншої української організації Латвії, яка поділяє вищезазначені цілі створення Конфедерації.

Одночасно закінчила свою роботу Координаційна рада українських діаспорських організацій Латвії, яку було створено у 2019 році як дорадчий орган при Посольстві України. На сьогодні вона виконала свою функцію, яка полягала у протидії діяльності так званого «Об’єднання українських товариств Латвії» («ОУТЛ») на чолі з Іриною Дукулє, що стало рупором пропаганди Кремля в Латвії. У результаті спільних дій Посольства та Координаційної ради кількох лідерів «ОУТЛ» рішенням Національної комісії України було позбавлено статусу закордонних українців. Крім того, за проведення антиукраїнської діяльності в березні 2021 року «ОУТЛ» було виключено зі Світового Конгресу Українців.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-