У Бельгії з успіхом пройшов Український культурний тиждень в Брюгге

У Бельгії з успіхом пройшов Український культурний тиждень в Брюгге

Фото, відео
Укрінформ
У бельгійському Брюгге з успіхом пройшов черговий, вже традиційний «Тиждень українського мистецтва», організований завдяки ентузіазму Світлани Лебіги, відомої української художниці, яка нині проживає у Бельгії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У виставковому залі у центрі міста, на площі Markt, представлені десятки творчих робіт різних жанрів і напрямів з усіх куточків України.

Родзинкою Українського тижня культури у Брюгге цьогоріч стала присутність великих проєктів. Так, унікальну колекцію художніх творів привезла до Брюгге колишня киянка Юлія Шумейко. Нині вона є власницею художньої галереї Art Master у Празі, і з успіхом представляє твори українських художників не лише в Європі, а й усьому світі.

«Картини українських художників потрапляють до приватних колекцій, прикрашають офіси й оселі, вони реально несуть людям світло. Можливо, в Україні не всі про це знають, але українське мистецтво дуже цінується у світі. По перше, тому що це велика та відома школа. А по друге, – у цих творах є енергія, тепло, національний характер, що робить ці картини та кольори неповторними», – розповіла Юлія Шумейко.

Ще один проєкт – «Тонка червона лінія» – був представлений Оленою Клочко, та творами ще десяти художників з охопленого війною Донбасу. Сама Олена проживає у Бахмуті, за 20 кілометрів від лінії розмежування.

«Те, що ви тут бачите, – це вже відображення цих подій, внаслідок яких багатьом з нас довелося робити вибір – де ми, з ким ми, і ким ми є. Але, знаєте, це дало поштовх для творчості», – говорить Клочко.

У цьому проєкті також представлений художник Сергій Захаров – автор уже відомого у Європі графічного роману «Діра», який він написав після ув’язнення після тортур у підвалах так званої «ДНР».

Також на виставці представлені роботи Дмитрі Коломойцева, який у 2015 році як солдат збройних сил України воював на Донбасі. На фронті робив художні інсталяції, виставки для учасників бойових дій АТО та вів графічні щоденники — створив серію робіт, пов’язаних з війною та ведичним сприйняттям подій.

У 2017 році разом із художником Сергієм Захаровим створив групу художників Ukrmakrovsesvit, що займається актуальними художніми практиками (Київ).

Також у проєкті «Тонка червона лінія» представлені роботи німецького художника Алана Маєра, присвячені Донбасу.

У Бельгії стартував Український тиждень в Брюгге

Крім того, на виставці у Брюгге показали експозицію з Луцького Музею сучасного мистецтва Корсаків – близько 40 унікальних художніх робіт представила керуючий партнер Музею Леся Корсак, завдяки зусиллям та ентузіазму родини якої створено музей.

«Кожна нація у світі має своє мистецтво. Україна також. Але ми, хоча і древня, але й молода нація, нам усього 30 років, тож зараз дуже необхідно представляти світу свою культуру, самобутність, свою ідентичність. І, зрозуміло, вчитися в інших, як берегти власну історію і культуру. Саме для цього ми й прибули до Бельгії», – зазначила Леся Корсак.

«Те, що ми побачили цими днями у Брюгге, просто вражаюче. Цього року на Тижні української культури ми маємо таке представництво, яке було важко навіть уявити. Я дуже щаслива. Все, що задумували – все вдалося, хоча, зрозуміло, були організаційні та технічні складності під час подорожі. І ви можете побачити, який відгук наша виставка знаходить серед бельгійців. І не лише серед них. Брюгге – світовий туристичний центр, і ми зараз знаходимося у самому його серці», – сказала Укрінформу організаторка українського культурного свята Світлана Лебіга.

Нагадаємо, у Посольстві України в Королівстві Бельгія відбулося урочисте відкриття української просвітницько-художньої виставки «Наука – це вона».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-