В Італії відкрили першу Школу писанкарства

В Італії відкрили першу Школу писанкарства

Фото
Укрінформ
У місті Кастель Ґандольфо (Рим, регіон Лаціо) відкрила свої двері перша в Італії Школа писанкарства.

Як передає Укрінформ, про це Школа Писанкарства в Римі повідомила у Фейсбуці.

«Культурно-мистецький проєкт Scuola di Pysanka Ucraina a Roma – Школа писанкарства в Римі громадсько-просвітницької асоціації Ucraina CreAttiva APS (Рим) за підтримки Посольства України в Республіці Італія та Апостольського екзархату вірних українців – католиків візантійського обряду, які проживають в Італії, - це ще один крок на шляху збереження і продовження прадавнього звичаю розпису писанок, що вже несе національний код майбутнім поколінням», – ідеться в дописі.

За повідомленням, творчий керівник Школи Писанкарства в Римі – Ліля Баб'як, художниця, писанкарка, членкиня Національної Спілки художників України з 1995 року.

Мета проєкту – об'єднати українців, передати їм вміння талановитих українських митців і таким чином пронести в майбутнє перлини народного українського мистецтва, котре ідентифікує українську душу і вирізняє її серед інших в цілому світі.

У школі подякували отцю Оресту, настоятелю монастиря Студіон, який розміщується на віллі Андрея Шептицького в м. Кастель Гандольфо, за таке чудове місце для праці, щоб не втрати себе і нашу ідентичність, нашу культуру і нашу мову.

«Писанка – незвичайний світ уявлень і сприйняття, що орнаментально зображений на оболонці звичайного яйця. В ній кожен зроблений штрих є початком або ж завершенням символічних образів та знань наших предків. Збагнути зміст, зберегти та продовжити звичай розпису належить нам, українцям з усвідомленням значущості отриманого духовного спадку», – йдеться в повідомленні.

Школа висловила щиру подяку Посольству України в Італії та Апостольському Екзархату в Італії за підтримку проєкту, а також владиці Теодору Мартинюку, який особисто, разом з настоятелем монастиря Студіон отцем Орестом та творчим керівником Школи художницею пані Лілею Баб'як, перерізав стрічку на урочистому відкритті Школи та благословив її на плідний та довгий творчий шлях.

«Ми також щиро вдячні всім гостям, які були присутні на відкритті Школи, за ваші щирі емоції та підтримку! Запрошуємо усіх долучитися до вивчення та збереження традиції писанкарства разом з нами», – додали у школі.

Нагадаємо, у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулася презентація книжки «Слово тілом стало» владики Діонісія Ляховича, апостольського візитатора для українців-католиків в Італії.

Фотол: Школа писанкарства в Римі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-