У Норвегії українці долучилися до вікинг-фестивалю у Тьонсберзі

У Норвегії українці долучилися до вікинг-фестивалю у Тьонсберзі

Фото
Укрінформ
Україна вперше долучилась до вікінг-фестивалю як історичний нащадок Київської Русі, що відбувся у норвезькому місті Тьонсберг.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт «Українці Норвегії».

«Фестиваль поєднав у собі безліч захопливих заходів як для дорослих, так і для дітей: заворожуюча автентична народна музика, вистави, жваві дискусії та пізнавальні лекції, знайомство з міфами та історією, а також кораблебудуванням. Довершили атмосферу історичного заходу ретельно дібрані костюми учасників», – ідеться в повідомленні.

На знак пошани українська громада передала Кнюту Бьорге Кнютсену сокиру як символ міцних стосунків та майбутньої співпраці.

Для втілення мрії сучасних українських вікінгів, на цьогорічному фестивалі було організовано продаж унікальних сувенірів часів Єлизавети, доньки Ярослава Мудрого, яка стала дружиною Харальда Суворого та королевою Норвегії. Усі зібрані кошти будуть використані на створення костюмів та човна Еллісів.

«Стародавні мотиви та народні пісні у виконанні яскравих співаків та музик, лунаючи понад берегом, перенесли учасників фестивалю до справжнього вікінгського свята. А чарівні співи «ФолькеМелоді» привнесли частинку українського шарму. Не оминули увагою й українські смаколики: справжній борщ, узвар та хліб на заквасці з тризубом від Ларса Стальзберга довершили цей масштабний захід затишними, домашніми нотками поруч із брутальним вогнищем для приготування м‘яса», – розповіли українці Норвегії.

Заснований у 881 році Тьонсберг вважається найдавнішим містом Норвегії, але і до сьогодні зберігає величну атмосферу епохи вікінгів. Руїни стародавніх замків та церков, пронизані духом пригод та багатовікових традицій, надихнули на заснування сучасного осередку культурного відпочинку та вивчення історії вікінгів.  Місто приваблює вікінгів з усього світу, починаючи з 2015 року.

Зауважується, що починаючи з XVIII століття, відбудований після пожежі 1536 року, Тьонсберг поступово перетворюється на один з найважливіших китоловних та мореплавних центрів країни. Немов живі свідки минулого, справжні дракари, виготовлені руками сучасних тьонсберзьких корабельників, велично височіли над колоритними шатрами, встановленими на набережній. Наступного року Україна також матиме можливість представити свої сучасні човни, побудовані у традиціях майстрів Київської Русі. Крім того, у 2022 році планується представлення України на фестивалі вікінгів у стилі часів Київської Русі.

«Тому вікінги з Івано-Франківська, що першими створили реконструкцію скандинавського дракара в Україні, сумлінно працюють над своїм наступним масштабним проєктом. Ретельно вивчаючи старовинні технології, традиції мореплавства та кораблебудування, два українських скульптори створюють шедеври, що придатні не лише для музейних виставок, але й для справжніх подорожей», – повідомили українці Норвегії. 

Для передачі максимальної автентичності та вірогідність у своїх творіннях франківці використовують натуральні та екологічні матеріали. За останні кілька років ці човни стали не лише популярною туристичною атракцією, що сприяла розвитку українського туризму, але й справжньою культурною візитівкою країни. Тепер скульптори мають нагоду представити Україну на норвезькому фестивалі вікінгів у 2022 році.

Нагадаємо, у данському археологічному та етнографічному музеї «Мосгорд», що у містечку Хойб’єрг, 19 січня 2022 року в рамках відзначення 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Данією урочисто відкриється виставка «Русь – Вікінги на Сході», присвячена зв’язкам вікінгів з Київською Руссю.

Фото: Українці Норвегії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-