МІОК започатковує проєкт «Східний світ діаспори: спільномова»

МІОК започатковує проєкт «Східний світ діаспори: спільномова»

Укрінформ
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою започатковує нову комунікаційну платформу для діалогу між українцями східної діаспори та Україною – проєкт «Східний світ діаспори: спільномова».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці МІОК у Фейсбуці.

За повідомленням, платформа призначена для взаємодії представників громадських організацій східної діаспори та України. ЇЇ мета – налагодити регулярне спілкування й обмін досвідом, а також сприяти підвищенню кваліфікації лідерів і членів ГО, педагогів українознавчих шкіл, керівників художньої самодіяльності.

«У межах цієї ініціативи на регулярній основі (щокварталу) наживо й онлайн відбуватимуться зустрічі, присвячені різноманітним культурно-просвітницьким питанням. На цих заходах ми говоритимемо спільномовою – мовою порозуміння, підтримки та пошани. Певні, на нашій платформі постануть міцні мости плідного діалогу. Бо ж свої своїх не полишають», – ідеться в повідомленні.

У МІОК констатували, що в сучасному суспільно-культурному дискурсі українська східна діаспора посідає більш ніж скромне місце, попри те, що вона охоплює мільйони українців із низки держав «пострадянського простору»: Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану.

Зауважується, що це насправді великий і різноманітний світ – східний світ української діаспори, який, на превеликий жаль, опинився поза широкою увагою.

«Натомість наш Інститут був і зостається однією з небагатьох установ, які тримають руку на пульсі українства по східний бік державного кордону України. Як засвідчили десятки форумів і конгресів, що їх організував МІОК, тамтешні українці потребують надійного партнерства, аби їх почули на Батьківщині, та насправді відчувати спільність зі своїми співвітчизниками. Проте, на жаль, прагнення українців східної діаспори плекати й зберігати національну ідентичність часто не одержувало належної підтримки», – наголосили в МІОК.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців (СКУ) рішуче засудив рішення російського суду про ліквідацію Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру «Просвіта» у Владивостоці як черговий прояв системної політики утисків української громади РФ з метою знищення українського громадського життя на її терені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-