Латвійські пластуни відкрили в Ризі новий пластовий рік

Латвійські пластуни відкрили в Ризі новий пластовий рік

Фото
Укрінформ
Осередок Пласту в Латвії на минулих вихідних урочисто відкрив новий пластовий рік у мальовничому Латвійському етнографічному музеї просто неба, що на околиці Риги. 

Про це розказав кореспонденту Укрінформу голова латвійського осередку Пласту, виховник юнаків (старших дітей) Володимир Іваницький.

Захід відбувся в суботу і, як заведено у пластунів, просто неба. На нього були запрошені батьки дітей, а також українські родини з дітьми, які зараз мешкають в Латвії, щоб вони могли ознайомитися с діяльністю української скаутської організації в балтійській республіці.

Урочиста подія розпочалася з Пластового молебню, який провів настоятель Ризької парафії УГКЦ о. Роман Сапужак, він також привітав скаутів з початком нового пластового року та побажав Божого благословення.

На захід завітав перший секретар Посольства України в Латвії Євген Янковський. Він привітав молодь Пласту з новим сезоном, побажав пластунам чудових вражень, нових друзів та задоволення від цікавих пригод, а також подякував провідникам Пласту в Латвії за популяризацію українського скаутського руху та виховання молоді в українських традиціях.

У перебігу заходу були внесені прапори України та Латвії, а також особлива пластова хоругва, виготовлена та подарована Пласту Латвії о. Міхалом Шлахцяком з Болгарії. Пролунав пластовий гімн. Писар, юнак Марко зачитав наказ про початок нового пластового року.

Потім почалася Велика гра. Змаг (пластове змагання) був підготовлений новацькою виховницею Оленою Сапужак та Володимиром Іваницьким. Для розігріву перетягували канат, а потім, розділившись на дві команди, поступово виконували спеціальні спортивні та інтелектуальні завдання для перемоги у змазі. На кожній точці стояли виховники та помічники-батьки, які слідкували, щоби усі умові завдань були чесно виконані, а також за необхідності допомагали підопічним. Розгадавши зашифровані особливі слова та зібравши спеціальний ключ, пластуни подалися на пошуки скрині, яку врешті-решт знайшов юнак Ярослав. Після її відімкнення був знайдений “скарб” – заслужені відзначки для нового однострою (уніформи) пластунів.

Завершилося відкриття року “хвилинкою подяки”, коли присутні, взявшись за руки, дякували один одному за те, що йому чи їй здалося важливим. Своєю чергою голова латвійського осередку Пласту Володимир Іваницький подякував усім за допомогу у підготовці багатогодинного заходу і, зокрема, – старшопластунові зі Львова Данилові Лилю.

Осередок Пласту відновив діяльність у Латвії в листопаді 2018 року. Зустрічі пластунів у Ризі відбуваються кілька разів на місяць. Вони проходять у форматі занять («сходин»), іноді – у вигляді прогулянок чи мандрівок.

Нагадаємо, український пластовий осередок в Австрії провів урочистості та святкування з нагоди відкриття нового Пластового року 2021-2022.

Фото: Пласт у Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-