Президент СКУ: Бабин Яр – це спільна трагедія українського та єврейського народів

Президент СКУ: Бабин Яр – це спільна трагедія українського та єврейського народів

Укрінформ
Президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод у роковини трагедії Бабиного Яру заявив, що Бабин Яр – це спільна трагедія українського та єврейського народів, це відкрита рана для України та всього людства, яку треба берегти від політичних маніпуляцій і дезінформації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Бабин Яр – це спільна трагедія українського та єврейського народів, це відкрита рана для України та всього людства. Ми зобов’язані оберігати пам’ять про Бабин Яр від політичних маніпуляцій та дезінформації, які часто використовуються як зброя у війні Росії проти України. Щоб вшанувати пам’ять невинних жертв і зберегти її для прийдешніх поколінь, СКУ підтримує українську державну концепцію створення Музею та Меморіального комплексу «Бабин Яр» в Україні. Нехай пам’ять про жертви Бабиного Яру буде вічною!», –  заявив Ґрод. 

За повідомленням, СКУ 29 та 30 вересня приєднується до України та міжнародної спільноти у скорботі та відзначенні роковин трагедії Бабиного Яру. 

У Конґресі нагадали, що наприкінці вересня, вісімдесят років тому, майже 34 000 чоловіків, жінок та дітей були страчені в Бабиному Яру на околиці Києва. Жертвами нацистів стали невинні діти, літні люди, жінки та чоловіки, які були вбиті лише через те, що вони – євреї. 

«Упродовж десятиліть радянський тоталітарний режим намагався приховати та стерти цю скорботну пам’ять. 80 років по тому Бабин Яр все ще відкриває свої похмурі таємниці та сьогодні ми знаємо, що цей яр також став місцем вічного спочинку для українців, ромів та військовополонених різних національностей, вбитих нацистами. Загальна кількість жертв оцінюється у 100 тисяч, переважна більшість з яких були євреями. Вічна і світла пам’ять їм усім», – йдеться у заяві.   

У СКУ зауважили, що жахіття трагедії Бабиного Яру відомі всьому світу. Але відомі також історії милосердя та мужності. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу. Станом на 2021 рік 2673 особи з України були удостоєні цієї честі за те, що ризикували своїми життями – а часто і життями своїх близьких – заради порятунку приречених на смерть. Завдяки свідченням і дослідженням науковців стають відомі нові постаті, гідні визнання, тож списки Праведників продовжують поповнюватися новими іменами.  

29 та 30 вересня СКУ спільно з Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр»Інститутом історії України Національної академії наук України та Українським інститутом національної пам’яті запрошує віддати шану жертвам Бабиного Яру.  

Кожен може запалити віртуальну свічку пам’яті, покласти віртуальний камінь або приєднатися до прямого ефіру міжконфесійної молитви, яка відбудеться у Бабиному Яру 29 вересня, 20.30 за київським часом.  

Також можна прийти та долучитися до поминальних заходів у Києві. Детальніше про події тут

Докладніше про трагедію Бабиного Яру та державну концепцію меморіалізації тут

Нагадаємо, Світовий конґрес українців висловив готовність надати понад 20 млн доларів на підтримку проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розробленого українськими істориками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-