Українська діаспора взяла участь у фольклорно-гастрономічному фестивалі у Румунії

Українська діаспора взяла участь у фольклорно-гастрономічному фестивалі у Румунії

Фото
Укрінформ
Вокальні колективи організацій Союзу українців Румунії взяли участь у фольклорно-гастрономічному фестивалі «Задунайські гармонії RoUa у селі Кілія Вєкє (Стара Кілія).

Як передає Укрінформ, про це СУР повідомив у Фейсбуці.

До культурного заходу долучилися організації СУР з Кілії, Леті, Сфинту Георге, Пардіні, Караормані, Крішані, Суліні і Тулчі.

Зауважується, що фестиваль був організований у рамках проєкту «Підвищення цінності культурної ідентичності та спільної історії для розвитку туризму в прикордонній зоні Нижнього Дунаю», що впроваджується Асоціацією сталого розвитку дельти Дунаю (Румунія) у співпраці з молодіжною громадською організацією «Нове покоління Європи» (Україна) та мерією с. Кілія Вєкє.

За повідомленням, у перший день фестивалю, у с. Кілія Вєкє відбувся парад народних костюмів. Члени народних ансамблів з Тулчанського повіту Румунії, а також з Ізмаїльського району Одеської області України представили свої традиційні костюми, що передаються від покоління до покоління.

«Упродовж двох днів гурти з двох країн порадували публіку танцями та народними піснями, а бурхливі оплески довго не вщухали після кожної пісні. Після виступів офіційних осіб народні пісні і танці виконали ансамблі Задунайська Січ, Дунай, Веселка, Біла Маківка, Біла Рожа та Чорне море з повіту Тулча, а також народні колективи Дор Басарабян, Мугурел, Гайдучій та Берегиня з Одеської області», – розповіли в СУР.

Окрім музики та традицій мешканців прикордонної зони Нижнього Дунаю, фестиваль також мав на меті пропуляризувати автентичну місцеву гастрономію на виставці традиційних страв з дегустаціями рибних страв і не лише. Для гостей фестивалю 12 господинь приготували 100 літрів рибного борщу, 1000 рибних фрикадельок, 30 кілограмів мамалиги (кулеши), 10 кілограмів часникового соусу – муждею, майже тонну смаженої риби, 1000 кручеників, 1000 печив та 700 сирних пирогів.

«У рамках цього проєкту члени організацій СУР у Кілія Вєкє, Леті, Сфинту Георге та Тулчі (молодь) отримали нові народні костюми та музичні інструменти, а молоді українці, члени Тулчанської філії СУР здійснили навчальну поїздку до України. Водночас у Кілія Вєкє буде створено Румунсько-український культурний центр», – додали в СУР.

Нагадаємо, філія Союзу українців Румунії у Марамуреському повіті у партнерстві з Українською православною парафією Кривий організувала захід з нагоди престольного свята православної церкви Святого Пантелеймона у цьому селі, в якому більшість населення становлять українці.

Фото: СУР / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-