У Нідерландах встановили особу українки, похованої на військовому кладовищі у Лейсдені

У Нідерландах встановили особу українки, похованої на військовому кладовищі у Лейсдені

Укрінформ
У Нідерландах встановили справжнє ім’я українки, яка була похована на військовому кладовищі меморіального комплексу Рустхоф у Лейсдені.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS, жінку насправді звали Катерина Карпівна Цокало, тоді як на могилі було написано Катерина Соколова.

«Жінку, яка була похована під ім'ям Катерина Соколова, насправді звали Катерина Карпівна Цокало. Вона родом з українського села Дубровка, що неподалік Києва, і померла у віці 21 року у вересні 1945 року в Нідерландах», – йдеться у повідомленні.

Фото: NOS
Фото: NOS

Зазначається, що пошуковець з Нідерландів Ремко Рейдінг опікується могилами та зробив справою свого життя дослідження доль 865 похованих на військовому кладовищі у Лейсдені.

Рейдінг допоміг знайти та ідентифікувати пів сотні загиблих українських солдатів. Після того, як було встановлено справжнє ім’я українки, її рідних відшукали та поінформували.

Меморіали, пам’ятники, братські могили воїнам Радянської армії було встановлено у країнах, де під час Другої світової війни точилися бойові дії. У Нідерландах на кладовищі Рустхоф покояться 865 радянських солдатів, більшість з них були в’язнями концтабору Амерсфорт, створеного 1941 року.

Наразі місце, де поховані радянські солдати, називається «Радянське поле слави».

Як повідомляв Укрінформ, у День пам’яті та примирення Посольство України разом з представниками міста Лейсден та українською громадою вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні у меморіальному комплексі Рустхоф.

У 1941 році до табору Амерсфорт привезли 101 полоненого радянського солдата, серед яких були й українці. Частина з них померла від голоду та хвороб, решта була розстріляна у 1942 році. Меморіальний комплекс у пам’ять загиблим було відкрито нідерландською владою у 1948 році.

Нагадаємо, Об'єднання українок Люксембургу повідомило про відновлення у місті Еш-сюр-Альзетт могили сотника УНР і співзасновника ОУН, учасника битви під Крутами Йосипа Твердовського.

Фото: flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-