У Люксембурзі відновили могилу сотника Армії УНР Осипа Твердовського

У Люксембурзі відновили могилу сотника Армії УНР Осипа Твердовського

Фото
Укрінформ
Об'єднання українок Люксембургу повідомило про відновлення у місті Еш-сюр-Альзетт могили сотника УНР і співзасновника ОУН, учасника битви під Крутами Йосипа Твердовського.

 Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні ОУЛ у Фейсбуці.

«Перебрали та помили 150 кг білого каміння від сміття та голок туї. Спасибі нашим Наталці та Полю за допомогу в упорядкуванні могили нашого героя», – йдеться в повідомленні.

Зауважимо, що могилу Твердовського у березні 2018 року відшукала волонтерка «Героїки» Олена Подобєд-Франківська.

Сотник Твердовський похований на міському кладовищі Святого Йозефа за адресою: Rue du Cimetière, 4059 Esch-sur-Alzette, реєстраційний номер №17055. Могила розташована у лівій частині кладовища, сектор №89.

Довідка

Осип Матвійович Твердовський (1 листопада 1891 м.Ніжин, Чернігівщина — 16 квітня 1930 м. Еш-сюр-Альзетт, Люксембург) — учасник Бою під Крутами, керівник відділу ОУН в Люксембурзі.

Народився у місті Ніжині в заможній козацькій сім'ї. Закінчив Ніжинську гімназію.

Під час Першої світової війни хорунжий російської армії. Нагороджений за хоробрість орденом святого Георгія.

У січні 1918 організував у Ніжині разом з рідним братом Матвієм Твердовським загін для оборони УНР від більшовицьких військ Муравйова. Приєднався разом зі своїм загоном до сотні Студентського куреня на станції Крути. Під час бою під Крутами проривається крізь лави більшовиків і скривається у лісах, здійснюючи разом із товаришами партизанські набіги на загарбників.

Після підписання Українською Центральною Радою Берестейського миру німецькі та австрійські війська розпочали визволення країни від більшовицької армії. У цей час Осип Твердовський із повстанцями займає Ніжин ще до приходу армій союзників.

Згодом вступає до Київської інструкторської школи, по закінченні якої його призначають до брацлавського полку у місто Тульчин. Там Осип Твердовський стає командантом підстаршинської інструкторської сотні.

Бере активну участь у протигетьманського повстанні, веде боротьбу з карними відділами, зформованими з числа російського офіцерства.

За часів Директорії УНР Осип Твердовський був заступником команданта бронепотягу «Помста» (посаду команданта займав його брат Матвій), а невдовзі, після загибелі брата, став комендантом та вславився низкою героїчних вчинків.

Поранений у боротьбі з большевиками попадає до польського полону (утримується у таборах в Ланцуті та Бресті). Там вступає до 6 січової стрілецької дивізії армії УНР під командуванням Марка Безручка.

Після завершення визвольних змагань опиняється на еміграції. Там він тяжко працює, заробляючи на прожиття у Польській республіці, Французькій республіці і Люксембурзі.

У 1925 році Твердовський вступив до Леґії Українських Націоналістів і очолив її осередок у Люксембурзі. Згодом був серед ініціаторів утворення ОУН.

З 1929 р. стає керівником відділу Організації Українських Націоналістів в Люксембурзі та в суміжних областях Франції. Одночасно він став уповноваженим ПУН на цій території.

Помер під час операції на мозку 16 квітня 1930 року.

Нагадаємо, у травні в Нідерландах відбулися меморіальні заходи зі вшанування пам'яті видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця.

Фото: ОУЛ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-