У ПАР вшанували пам’ять українського вченого Бориса Балінського

У ПАР вшанували пам’ять українського вченого Бориса Балінського

Укрінформ
Посол України в Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова відвідала в Йоганнесбурзі місце поховання Бориса Балінського – визначного вченого, який зробив вагомий внесок до світової науки, та поєднав у своїй біографії Україну і Південну Африку.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в ПАР.

«На надгробному пам'ятнику на могилі Бориса Балінського зворушливий напис: «Разом ми зробили багато чудесного». З вдячністю згадуємо Людину і Вченого та всі його добрі справи», – йдеться в повідомленні.

Борис Іванович Балінський народився 10 (23) вересня 1905 у Києві, помер 1 вересня 1997 у столиці ПАР Йоганнесбурзі. Український та південноафриканський вчений-біолог, ембріолог, ентомолог, професор Київського університету та Вітватерсрандського університету Йоганнесбурга (ПАР), піонер експериментальної ембріології, електронної мікроскопії та біології розвитку, автор всесвітньо відомого підручника «Вступ до ембріології».

Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Балінський, який навчався в Івана Шмальгаузена, вже у 28 років був доктором біологічних наук і професором Київського університету. Під час другої світової війни працював у німецькій окупації, по тому залишив СРСР. Жив у Німеччині, Великій Британії, далі переїхав у Південно-Африканську республіку, де проявив себе видатним організатором біологічної науки.

Вивчав ембріональний розвиток амфібій і асцидій, заклав основи біології розвитку. Вперше описав десятки видів комах (веснянок, бабок, лускокрилих) з Кавказу та Південної Африки.

Нагадаємо, Українська асоціація у Південно-Африканській Республіці презентувала відео театральної вистави за мотивами п’єси Лесі Українки «Лісова пісня».

Фото: Посольство України в ПАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-