Художниця з Техасу розповідає українську історію своїм мистецтвом

Художниця з Техасу розповідає українську історію своїм мистецтвом

Відео
Укрінформ
Американська художниця українського походження Лідія Боднар-Балагутрак з Г’юстона (США) розповіла, яка відображає події української історію у своєму мистецтві.

Про це йдеться у відеосюжеті Голосу Америки, передає Укрінформ. 

«Я вперше почала займатися українською тематикою після першої поїздки в Україну. Це було в 1991 році, коли був ще Радянський Союз, але у Львові ми вже чули українську мову. Таке враження було сильне, що я вдома», - розповіла художниця.

Вона народилася і виросла в США в родині українських емігрантів. За словами пані Лідії, її мати народилася у Дрогобичі, а батько під Львовом. Її першою мовою була українська, якою вона спілкувалася з батьками та рідними. Потім мисткиня почала вивчати і англійську.

Вона дізналась про Голодомор ще в дитинстві від своєї родини, він став ключовою темою її мистецтва. 

«Як я повернулася з першої поїздки до України, я взяла на себе такий обов’язок – свідчити про дані епізоди, історичні події в Україні», - розповідає художниця.

«Це є перша картина у трилогії про Голодомор. Також це вже одна з ранніх робіт, де я почала накладати колаж, як тло і тоді малювати різні метафоричні природні форми», - пояснює Боднар-Балагутрак. 

Це - "Чорнобильський дощ", розповідає художниця.

«Я звичайно слідкую за подіями (в Україні – ред.) і збираю інформацію чи то з газет, чи з інших публікацій, а тоді за якийсь час на певну тему я витягаю все, що зібрано і кладу на канву або на папір і в такий спосіб викладаю це, щоб для мене було ясніше, як ця подія розвивалася», - каже художниця.

Серед інших тем, зображених в її роботах - окупація Росією українського Криму, російська війна в Україні. 

«Цей малюнок розказує про наступ на Крим і подальшу окупацію Росією українського півострову. Але для мене головне було включити і зв’язати цю подію разом зі словами Олександра Олеся (з вірша «Пам'ятай» - ред.)», - зазначили мисткиня.

За словами пані Лідії, востаннє в Україні вона була влітку 2019 року. Художниця працювала волонтером і вчила українських дітей англійській мові. 

Також Боднар-Балагутрак поділилася, що в Україні її виставка мала початися цієї весни у львівському музеї імені Андрія Шептицького, але через COVID-19 і пандемію захід було перенесено на 2022-2023 роки.

Як повідомляв Укрінформ, в листопаді минулого року у США пройшла онлайн-виставка «Holodomor: A Remembrance» («Голодомор: пам’ять») американської художниці українського походження Лідії Боднар-Балагутрак, присвячена вшануванню пам’яті загиблих від штучного голоду в 1932-33 роках в Україні.

Фото: скріншоти з відео Голосу Америки, Lydia Bodnar-Balahutrak/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-