Зеленський вручив нагороди діячам Української капели бандуристів Північної Америки

Зеленський вручив нагороди діячам Української капели бандуристів Північної Америки

Фото
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди за визначні заслуги у підтримці та поширенні українського бандурного мистецтва в діаспорі Олегу Махлаю та Анатолію Мургу.

Про це повідомляє Українська капела бандуристів Північної Америки ім.Т.Шевченка (УКБ) у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Як зазначається, Президент відзначив маестра Олега Махлая нагородою Заслуженого Діяча Мистецтв України, а Анатолія Мургу нагородою Заслуженого Працівника Культури України.

«Ми глибоко вдячні панові Президентові за таку честь, і пишаємося досягненням цих двох амбасадорів української культури поза межами України, котрі присвятили свої життя нашій організації», - йдеться у дописі УКБімТШ. 

Як зазначається, маестро Олег Махлай отримав ступінь бакалавра історії музики та музичної літератури в Університеті Кейс Вестерн Резерв, вивчав вокал та гру на фортепіано в Клівлендському Інституті Музики, працював на посаді концертмейстра Камерного Оркестру Університетського Кола протягом чотирьох років, був членом молодіжного складу Клівлендського Оркестру та вивчав бандурне мистецтво з молодих років.

Пан Махлай був учасником різних музичних семінарів, включно з Міжнародним Інститутом Музики в італійському місті Болзано, Музичній Клініці при консерваторії Балдвін Валлес та у семінарі Українських хорових диригентів у Едмонтоні, провінція Альберта. 

Під час своєї першої диригентської каденції в УКБ у 1996-2008 роках маестро Махлай керував ансамблем під час семи гастролей США, Канадою, Європою та Україною. 

Маестро Махлай повернувся до диригентського пульта УКБ у 2012-му році та став його мистецьким керівником. Сьогодні він продовжує викладати бандурне мистецтво в Школі Бандури ім. Григорія Китастого в Клівленді, що в штаті Огайо, пише аранжування та оригінальну музику для вокалу і бандури, промовляє з лекторської трибуни на різноманітні музичні теми та проводить музичні навчання по цілій Північній Америці. Він був запрошеним бути суддею на різноманітних музичних конкурсах, в тому числі міжнародних. 

Анатолій Мурга з 2000 по 2020 роки працював на посаді президента УКБ. Протягом цього часу ансамбль досягнув нових творчих висот і успішно виступав з гастролями в Україні, Західній Європі, Західній Канаді та США. Пан Мурга пріоритезував співпрацю УКБ з іншими виконавцями та колективами, щоб показати слухачам універсальність бандури, як інструмента. Пізніше УКБ розділила сцену з чоловічим хором з Вінніпегу, «Гуслі», українською поп-зіркою і переможницею конкурсу «Євробачення», Русланою, Жіночим Ансамблем Бандуристок Америки, Капелою Бандуристів Канади, вокальним жіночим ансамблем «Зоря», вокальним ансамблем «Вишиванка» та Національною Капелою Бандуристів України. 

«Невтомна праця Президента УКБ Анатолія Мурги, його бачення співпраці, освіти і забезпечення майбутності бандури врешті призвело до створення Стратегічного Плану UBC@100 Legacy. Анатолій в даний час займає посаду скарбника УКБ та спів-адміністратора табору «Кобзарська Січ»», - зазначають в УКБ. 

Він проживає в околицях Філадельфії, де працює старшим віце-президентом однієї з українських фінансових установ. Додатково до своєї ролі в УКБ, Анатолій є членом ради директорів Освітньої Фундації Національного Музею Голодомору та Української Громадської Фундації Філадельфії та членом Комітету Управи Українського Манор Коледжу.

Фото: Ukrainian Bandurist Chorus/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-