Діаспора закликала владу Португалії оцінити антиукраїнські вислови ексдепутата-комуніста

Діаспора закликала владу Португалії оцінити антиукраїнські вислови ексдепутата-комуніста

Укрінформ
Українські громадські організації звернулися до Комісії з питань етики, громадянства і комунікацій Верховної Ради Португалії з проханням дати оцінку публічним висловлюванням португальського ексдепутата Комуністичної партії, який заперечив Голодомор і назвав українців «нацистами».

Про це Укрінформу повідомив голова Спілки українців у Португалії, регіональний віцепрезидент Світового конґресу українців у Західній і Південній Європі Павло Садоха.

«Шановний пане Голово Комітету з питань етики, громадянства та комунікацій – Педро Лінс. Напередодні 30-ї річниці Незалежності України ексдепутат від Комуністичної партії Португалії Мігель Тіаго написав у своєму Twitter: «Голодомор не потребує мого заперечення. Вона існує тільки в головах українських нацистів», – ідеться у зверненні.

Зауважується, що з 2005 року чисельна українська громада в Португалії щороку, у Лісабоні та інших містах проводить в останній тиждень листопада заходи з вшанування пам'яті жертв Голодомору.

У березні 2017 року Асамблея республіки прийняла рішення про визнання Голодомору № 233/XIII-«Великий голод 1932 та 1933 років, що стався в Україні», за допомогою якого визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українців. Раніше, муніципалітети: Грандола, Альканена, Лагош, Агеда, Абрантеш та у 2018 році Брага, ухвалили подібні резолюції. На міжнародному рівні Голодомор визнаний геноцидом у 18 країнах світу. У 2006 році Верховна Рада України прийняла Закон, що визнає Голодомор – геноцидом проти українців.

«Беручи до уваги ці факти, колишній депутат ВР Португалії, нинішній член Комуністичної партії Португалії, яка має своє представництво у ВР Португалії - Мігель Тіаго, публічно називає українців у Португалії – «нацистами» (визначення, яке носить дуже серйозний оскаржуваний і образливий зміст). Для українців, це визначення є надзвичайно образливим, враховуючи те, що після вторгнення нацистської Німеччини в 1939 році втрати серед українців становлять 9 мільйонів смертей. Також представник комуністів засудив цим визначенням депутатів ВР Португалії, які проголосували за визнання Голодомору у 2017 році, депутатів муніципалітетів, які ухвалили подібні резолюції, парламентів країн, які засудили організаторів Голодомору, та парламент України», – йдеться у заяві.

Наголошується, що українці в Португалії сприймають слова Мігеля Тіаго, як акт розпалювання ненависті. Після цієї заяви, представника політичної партії, яка представлена у ВР, і мають сумнів щодо своєї безпеки в Португалії.

Тому українські громадські організації Португалії просять, щоб Комітет з питань етики, громадянства та комунікацій ВР Португалії ретельно вивчив це питання та пояснив українцям, які проживають у Португалії, чи дозволено в португальському законодавстві називати когось «нацистом» aбо «фашистом» без явних доказів цього».

Нагадаємо, українці в Португалії закликали парламент країни засудити політику місцевих комуністів щодо України.

Фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-