Ексочільник СКУ Евген Чолій зробив заяву до Дня Незалежності України

Ексочільник СКУ Евген Чолій зробив заяву до Дня Незалежності України

Укрінформ
Президент ГО «Україна 2050», ексочільник Світового конґресу українців Евген Чолій заявив, що проголошення своєї незалежності Україна підштовхнула всіх до нової геополітичної ери, спричинила крах СРСР і дозволила українському народу війти у коло вільних народів світу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у відповідній заяві, розміщеній на сайті ГО «Україна 2050».

Чолій зауважив, що для того, щоб краще зрозуміти і повністю оцінити масштаби цієї події, необхідно усвідомити задушливе ярмо, якого нарешті змогла позбутися Україна. Україна страждала протягом трьох століть від нещадного російського панування та експлуатації, включаючи понад 70 років невимовного комуністичного терору, який лише у ХХ столітті включав Голодомор,  заборону релігії, жорстокі репресії та страти видатних діячів України,   нещадну русифікацію, втрату мільйонів українських життів від рук Червоної армії та нацистів під час Другої світової війни, Чорнобильську катастрофу тощо.

Колишній очільник СКУ упевнений, що тільки на цьому тлі можна почати оцінювати величезну важливість довгоочікуваного проголошення відновлення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Відновивши Незалежність України, український народ взяв під контроль як свою землю, так і свою долю.

«Українська діаспора внесла свій вклад до цієї великої історії успіху, активно підтримуючи українську націю та її борців за свободу. Українська діаспора також скористала від проголошення відновленої Незалежності України, оскільки тепер Захід визнає, що українці в діаспорі мають коріння в країні під назвою Україна, а не на якійсь невідомій території, що входить до складу австро-угорської, польської, румунської, або радянської держави», – йдеться в заяві.

Чолій констатував, що 1991 року Росія визнала Незалежність України лише за назвою, але ніколи не прийняла геополітичну реальність, що в результаті виникла. А чинний президент РФ Володимир Путін відкрито нарікав на те, що розпад Радянського Союзу був «найбільшою катастрофою ХХ століття», і він залишається рішучим у поновленні його так званої слави. 

За його словами, саме тому Росія вторглась у Крим у лютому 2014 року, а незабаром після цього - у частини Сходу України. Відтоді Росія вела безперервну та порочну гібридну війну проти України з чіткою метою повернути над нею контроль. Ця військова агресія націлена не тільки на Крим та Донецьку і Луганську області. Кінцевою метою є вся Україна, оскільки Путін повністю розуміє геополітичну оцінку Бжезінського про те, що з підпорядкованою Україною «Росія автоматично стає імперією».

«На жаль, хоча Захід підтримує Україну і засуджує кричущі порушення Росією світового порядку, західні лідери все ще не усвідомлюють того факту, що план Путіна виходить далеко за межі Криму та Донецької і Луганської областей, і націлений на Незалежність України з метою відтворення нової і загрозливої Російської імперії.

Слід зазначити, що так само, як Незалежність України у 1991 році ліквідувала «імперію зла» та забезпечила появу 14 додаткових незалежних держав, нинішні зусилля Путіна відновити цю саму імперію шляхом підкорення України поставлять під величезний ризик мир, безпеку та стабільність у всьому світі», – йдеться в заяві.

Чолій переконаний, що з цієї причини міжнародне співтовариство має не тільки брати участь у цьогорічному вшануванні 30-ї річниці Незалежності України, а й активно допомагати Україні повністю відновити та захистити свою територіальну цілісність. Це слід робити не тільки заради України, а й заради міжнародної спільноти. Незалежність України та повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО – найкраща надія Європи на безпеку та стабільність проти гібридної агресії Росії, спрямованої на Захід.

Щоб допомогти Україні повністю відновити та захистити свою територіальну цілісність, західні лідери повинні вжити ефективних заходів, а саме забезпечити щоб:

(1)  НАТО надав Україні План дій щодо членства в НАТО; 

(2)  проект Кремля «Північний потік-2» був скасований; та

(3)  Росії було заборонено користуватися SWIFT, якщо вона не деокупує Україну протягом певного періоду часу, визначеного Заходом.

«Такі рішучі дії допоможуть Україні забезпечити, щоб усі українці (включаючи тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях у Криму та Донецькій і Луганській областях) могли повноцінно святкувати майбутні річниці відновлення Незалежності України. Такі дії також забезпечать, щоб ми всі жили у більш процвітаючому та безпечному світі, де всі люди та нації мають значно більші шанси користуватися основними свободами, закріпленими у Статуті ООН», – наголосив Президент ГО «Україна 2050».

Нагадаємо, у липні Евген Чолій під час онлайн-зустрічі з заступником керівника Офісу Президента України з питань зовнішньої політики та розвитку стратегічного партнерства Андрієм Сибігою обговорив пріоритети, ініціативи та стратегічні питання щодо України та подальшу співпрацю для їх досягнення.

Фото: Eugene Czolij / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-