У Ризі відійшов у вічність ветеран української діаспори Володимир Строй

У Ризі відійшов у вічність ветеран української діаспори Володимир Строй

Укрінформ
Після тривалої хвороби пішов з життя відомий діяч діаспорського руху Латвії, український журналіст Володимир Строй. Про це розказала кореспонденту Укрінформу дочка активіста журналістка Анна Строй.

«Це відбулося в ніч на середу. Батько хворів з травня. Останнім часом він, бувало, марив. Згадав свого батька, який загинув у війну (1941-1945 рр., – Ред.). Часто повторював, що поїде в Київ, оскільки йому “треба зустрічати дітей з Донбасу», – поділилася Строй.

Володимир Строй народився у 1938 році в Житомирі. Навчався в Київському політехнічному інституті, приїхав до Риги по направленню. Працював за фахом на заводі напівпровідників «Альфа», потім - в Інституті приладів для виробництва атомної промисловості, а також у Центрі робототехніки Академії наук Латвії.

З часів перебудови брав активну участь у відродженні та розгортанні українського діаспорського руху в цій балтійській країні. У 2000-2010 роках працював кореспондентом Українського державного радіо в Латвії, був членом Національної спілки журналістів України.

Володимир Строй фонтанував ідеями громадської значущості. До 110-річчя організованого українського життя на латвійських теренах (товариство «Громада» було засновано тут 1911 року) багато працював над тим, аби підготовити колективну оновлену збірку «Українці Латвії» (попереднє, перше видання вийшло кілька десятиріч тому).

Фото Олега Кудріна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-