У Німеччині на острові відкрили меморіальну дошку українському вченому Мечникову

У Німеччині на острові відкрили меморіальну дошку українському вченому Мечникову

Фото
Укрінформ
У середу, 18 серпня, на центральній площі німецького острова Гельголанд у Північному морі відкрили меморіальну дошку видатному українському та французькому вченому, лауреату Нобелівської премії за фізіологію та медицину Іллі Мечникову.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Генеральне консульство України у Гамбурзі.

Так, на церемонії виступили Генеральний консул України др. Ірина Тибінка, бургомістр громади Острова Йорг Зінгер, провідники Харківського товариства дослідження спадку І.Мечникова проф. Ігор Серебрянніков та проф. Сергій Утєвський, координатор наукових програм Біологічного інституту Гельголанду др. Ева-Марія Брондте.

Керівник консульської установи у своїй промові наголосила, що встановленням цієї дошки вшановується не лише пам‘ять і наукові досягнення прославленого українця зі світовим ім‘ям, але й сучасні та майбутні наукові і міжлюдські зв‘язки між Україною та Німеччиною.

Крім того, професор Серебрянніков передав до бібліотеки громади та інституту оригінальне видання наукової праці Іллі Мечникова 1901 року, люб‘язно надане Інститутом Пастера у Парижі, де вчений працював другу половину свого житті.

Читайте також: До Німеччини на запрошення діаспори прибули волонтери з України

У дипустанові розповіли, що Ілля Мечников ще молодим вченим провів на острові декілька років, досліджуючи морську фауну. Саме час на Гельголанді дав йому поштовх до відкриттів, які згодом були визнані світовим науковим співтовариством і охрестили його батьком імунології.

У пам’ять про це від 18 серпня 2021 року на Гельголанді, який надалі залишається важливим центром морських досліджень і є однією з улюблених туристичних цілей на Північному морі, дошка з його іменем буде розташована поруч з пам‘ятними знаками про інші визначні особистості, які жили та творили тут. Безпосередньо поруч з іменем нашого співвітчизника розташована дошка пам‘яті Гайнріха Гайне.

Як зазначила у розмові представниця місцевого Біологічного інституту, саме у період перебування Іллі Мечникова на Гельголанді закладалися основи для острівного дослідницького закладу, який сьогодні є знаним на увесь світ.

Автор дошки, молодий харківський скульптор Сергій Шауліс теж був присутній на церемонії. Проєкт реалізувало Харківське товариство дослідження спадку І.Мечникова за сприяння Генконсульства та громади Гельголанду.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в німецьких містах Берлін і Бранденбург проведуть Дні України.

Фото: Генеральне консульство України у Гамбурзі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-