У Данді вшанували пам’ять загиблих моряків-підводників, серед яких є українець

У Данді вшанували пам’ять загиблих моряків-підводників, серед яких є українець

Фото
Укрінформ
Вшанування пам’яті моряків-підводників, загиблих у роки Другої світової війни, відбулося днями у м.Данді за участі консула України в Единбурзі Андрія Куслія.

Про це повідомляє пресслужба Консульства України в Единбурзі.

«7 вересня 2019 р. консул України А.Куслій на запрошення мера м.Данді взяв участь у церемонії покладання вінків до Меморіалу морякам-підводникам, який було споруджено у пам'ять 296 загиблих у роки Другої світової війни - членів екіпажів  підводних човнів Радянського Союзу, Великої Британії, Нідерландів, Норвегії  та Франції, що базувалися у м.Данді (Велика Британія, Шотландія)», - зазначається у повідомленні.

Під час меморіальних заходів під проводом лорда-провоста м.Данді Іана Босвіка хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих воїнів.

Серед моряків, в пам’ять про яких встановлено пам’ятник - екіпаж радянського підводного човна В-1 Героя Радянського Союзу капітана другого рангу Фісановича Ізраїля Ілліча, що розташовувався у Данді у 1944 р.

Читайте також: У Міноборони розповіли про стан здоров'я звільнених з полону моряків

Українець Ізраїль Ілліч Фісанович народився 10 (23) листопада 1914 року в місті Єлисаветград (нині - місто Кропивницький, Україна). На його честь у Харкові названо вулицю, де він працював на заводі «Серп і Молот».

У квітні 1944 року він відбув до Великої Британії, де прийняв командування підводним човном В-1, який у липні вийшов з порту Лервік (місто на півночі Шотландії), але в місце призначення не прибув. Під час переходу з Великої Британії до порту Мурманськ човен загинув, екіпаж довгий час вважався зниклим безвісти.

Фото: сторінка Consulate of Ukraine in Edinburgh Консульство України в Единбурзі у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-