В СКУ розповіли, як розбудовуватимуть українські громади у світі

В СКУ розповіли, як розбудовуватимуть українські громади у світі

Ексклюзив
Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) бачить своє завдання, серед іншого, у розбудові інституцій, які формуватимуть покоління свідомих українців.

 Про це президент СКУ Павло Ґрод сказав у розмові з кореспондентом Укрінформу, підбиваючи підсумки річних загальних зборів, які відбулися 6-8 вересня в Берліні.

«Ми маємо тепер конкретні плани дій, як ми будемо розбудовувати громади всюди по світі. Важливо будувати інституції, які будуть формувати свідомого українця на довгі покоління. Важливо, що ми будемо разом гуртуватися, щоби підтримати Україну проти російської агресії», - сказав очільник СКУ.

Для Ґрода це були перші збори, які він проводив у якості президента. Вони пройшли, за його оцінкою, «майже по-родинному». В німецьку столицю з’їхалися близько 100 делегатів з понад 20 країн світу. Опрацювали співробітництво, плани на майбутнє, головні цілі як світового українства. Обговорили заклики до Президента, до Верховної Ради, до Уряду України.

На думку президента СКУ, дуже важливим є те, що «тепер всі знають конкретні цілі, брали участь в їх розробці, а не лише Провід опрацьовує план дій». «Представники громад повернуться у своїх країн і втілюватимуть у життя ці плани. Найголовніше – всі розуміють, що тепер справді є нагода розбудовувати громади», - підкреслив Ґрод.

Від історичної Батьківщини - України - закордонне українство очікує, насамперед, роботи з метою розбудові могутньої української держави.

«Щоб ця держава була саме українською, це дуже важливо для майбутнього України, щоби вона була єдиною. Без українського духу будуть великі загрози суверенітету. Тому ми закликаємо уряд України не тільки зосереджуватися на економічному розвитку, але також на державному будівництві. Це наші сподівання», - розповів глава СКУ.

Читайте також: СКУ побачив конструктив у підході нової влади до співпраці з діаспорою

Зазначається, що збори вперше проходили в Берліні. Це місто було обране з 2 головних причин. Перша полягає у тому, що Німеччина, за словами Грода, – це країна, «яка буде керувати європейською зовнішньою політикою, якщо не світовою, тому дуже важливо, що зібралися тут, аби впливати на німецьких політиків».

Тому у понеділок, 9 вересня, керівництво Світового конгресу українців проводить Український день у Берліні. У рамках заходу Провід СКУ разом з Проводом української громади в Німеччині зустрінеться з депутатами Бундестагу з політиками, з впливовими високопосадовцями з метою обговорення питань, які стосуються України та української громади. Серед них, зокрема, визнання Голодомору актом геноцид українського народу, вступ України до НАТО та ЄС, питання «Північного потоку - 2» тощо.

За словами Ґрода, у такий спосіб в СКУ хочуть передати свій досвід проведення лобістських заходів у Канаді й США українцям у Німеччині. «Тобто ми відкриваємо для них двері й сподіваємося, що вони будуть це продовжувати», - каже Ґрод.

Друга причина полягає в тому, що в ФРН мешкає велика кількість українців: за даними Посольства України в Німеччині, тут мешкє понад 140 тис. громадян України та приблизно стільки ж українців, які набули німецького громадянства.

«Ми приїхали, щоб їх підтримати, допомогти гуртуватися, аби вони краще познайомилися один з другим і об’єдналися як одна сильна громада. З нашого досвіду, тільки громади, які об’єднані, можуть впливати на політику тої чи іншої країни», - зауважив президент СКУ.

Президент СКУ пообіцяв працювати з громадою в Німеччині для того, щоб формувати інституції, які виховують молодого українця. Адже українці залишаться в Німеччині на довгі покоління, «але наш ворог нас не покине дуже швидко, тому ми мусимо бути готовими обороняти українські інтереси всюди по світі», - підкреслив Ґрод і нагадав, що "це - мета СКУ".

Він запевнив, що всі делегати поїдуть з Берліна, запалені новою енергією, з більшим відчуттям того, що вони – не просто організація, а й світова родина, потужна світова команда.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-