У Відні пройшла футуристична виставка про нову українську ідентичність

У Відні пройшла футуристична виставка про нову українську ідентичність

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Австрії 14 травня відбулася виставка "UA: identity reloaded", присвячена новій українській ідентичності та зв’язкам України та Австрії.

Захід в рамках фестивалю UStream пройшов в Салоні Розумовського, класичний інтер’єр якого лише посилював футуристичний ефект експозиції сучасного мистецтва, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Проект “UA: identity reloaded” - це виставка про нову ідентичність, модернізоване традиційне мистецтво, про Україну та Австрію в 2019 році. Ми винаходимо, перезавантажуємо, переглядаємо, використовуємо нові знаки і символи, автентичність та неофолк, робимо оновлення в контексті світового мистецтва, в синтезі історії мистецтва. Цією виставкою, яку по праву можна назвати футуристичною завдяки незвичному для contemporary art простору, ми хотіли показати нову і позитивну Україну", - заявила куратор виставки Белла Логачева.

В експозицію включено як твори самої художниці з Донецька, яка наразі проживає у Харкові, так і ще 5 інших українських митців.

У Відні пройшла футуристична виставка "UA: identity reloaded" / Фото: Василь Короткий. Укрінформ

Зокрема, Белла Логачева презентувала нові роботи під австрійську стилістику, виконані у власному стилі "Новий український орнамент". "З початком Майдану я почала робити якісь рефлексії у власному стилі: це такі квадратики, як орнамент-вишиванка, з використанням вишиванкових знаків, але в такий документальний орнамент з новим смислом – на усі знакові події, пов’язані з Майданом, Кримом. І для цієї виставки було зроблено своєрідну австрійську стилістику під Двосторонній рік українсько-австрійської культури – монумент Марії Терезії, Гундертвассер, Кульчицький, облога Відня", - зазначила митець.

У фотоблоці експозиції були виставлені роботи трьох українських фотографів – самої Белли Логачевої з серії "Urban 500" (урбаністичні твори в стилістиці фотосендвіча) та Ігоря Манка і Романа Мініна.

"Сьогодні виставлені дві серії фотографій Ігоря Манка, який представляє Харківську школу фотографії – "Захисна магія" (українські пейзажі, але з поставленою на них жовто-блакитною плашкою, що ніби захищає) та Deadly Flowers of War – осколки снарядів у вигляді квітів у поєднанні із землею. Також є фотосерія Романа Мініна "Полярне сяйво", де він робить соціальні фото, повсякденні, але потім фарбує маркером прямо на плівці і виходить таке собі сяйво, яке позитивно розмальовує фото", - зазначила куратор виставки.

Уродженець Донеччини, випускник Харківської академії дизайну та мистецтва Роман Мінін взяв участь у виставці і з інсталяцією в доповненій реальності: графічні листи за допомогою спеціально встановленого на телефон безкоштовного додатку перетворювалися на 3D фігури.

Крім того, в рамках виставки був презентований килим Романі Мініна, сплетений у характерному йому стилі, де він розвиває тему шахтарів.

В рамках виставки також були представлені роботи художниці Марічки Рубан та молодої студентки Харківської академії дизайну та мистецтва Валерії Лавриненкової. В якості фонової відеоінсталяції використовувалася робота митця Олександра Присяжненка – калейдоскоп у кольорах українського прапора. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-