У Шанхаї вшанували загиблих у Другій світовій війні та згадали про українця - героя Китаю

У Шанхаї вшанували загиблих у Другій світовій війні та згадали про українця - героя Китаю

Фото
Укрінформ
Шану пам'яті полеглим у Другій світовій війні віддали у Шанхаї. Серед тих, кого вшанували у День пам’яті та примирення, був і герой Китаю українець Григорій Кулішенко, подвиг якого став легендою у Піднебесній.

Про це повідомляє прес-служба Генерального консульства України в Шанхаї.

«8 травня Генеральний консул України Д.Пономаренко разом з керівництвом Канцелярії зовнішніх зносин мерії міста Нанкін вшанували пам'ять загиблих під час Другої світової війни льотчиків-героїв, серед них найбільш відомий українець - герой Китаю майор ВПС Григорій Акімович Кулішенко», - йдеться у повідомленні.

У довідковій інформації зазначається, що Григорій Якимович Кулішенко народився в селянській родині у 1903 році в селі Черепин (нині Черкаська область, Україна). В 1934 закінчив військове авіаційне училище. Брав участь у військових випробуваннях бомбардувальників дальньої дії під назвою «ДБ-3». У 1938 р. разом з групою льотчиків-добровольців прибув до Китаю для допомоги китайському народу у боротьбі проти Японської імперії. Кулішенко командував групою радянських льотчиків, яких китайці за мужність називали «повітряними драконами».

Аеродром «Тайпінси» в місті Ченду був місцем розташування бази льотчиків, яку очолював Кулішенко, і проводив підготовку китайських льотчиків. Саме Кулішенко керував знаменитим нальотом на аеропорт Ханькоу  3 жовтня 1939 року, коли японці втратили 64 літаки, загинуло 130 військових (в т.ч. 7 вищих офіцерів), 300 поранених, у тому числі важке поранення отримав генерал-майор, командувач місцевого японського гарнізону. Японські ескадрильї «Повітряні самураї» та «Чотири козиря в повітрі» були повністю знищені.

14 жовтня 1939 р. під керівництвом Кулішенка бомбардувальна ескадрилья завдала потужного удару по аеродрому в окупованому місіт Ухань (провінція Хубей, Центральний Китай). В результаті бомбардування було знищено і поранено понад 300 японських солдатів і офіцерів. На зворотному шляху ескадрилья вступила у бій за 20-ма японськими винищувачами, з яких 6 було збито. Під час бою Кулішенко був поранений, а лівий двигун його літака було пошкоджено і він вийшов з ладу. Над районом Ваньчжоу, поблизу Чунціна, літак, втративши рівновагу, став зовсім некерованим. В такому стані льотчик деякий час летів уздовж річки Янцзи. Біля Чунціня літак вчинив посадку на річку. Лише штурману та стрільцю-радисту вдалось вибратись з машини. Г. Кулішенка разом з літаком поглинула річка.

Кулішенко був похований місцевими мешканцями на березі річки Янцзи. У 1958 році керівництво Китаю прийняло рішення щодо його перепоховання в парку "Сішань" місто Ваньчжоу (Чунцін, Центральний Китай). У 2004 році його меморіальний комплекс включили в список головних меморіалів міста. Подвиг видатного українця у боях за звільнення Китаю став легендою, а сам він — народним героєм, якого китайці називають «Кулі-шен».

10 вересня 2009 року уряд КНР вніс до переліку «100 зразкових героїв, які внесли неоціненний вклад у створення Нового Китаю» льотчика Григорія Кулішенка. В 2015 році вийшла в прокат  кінострічка китайської кіностудії про його діяльність під час японсько-китайської війни «Разом з Григорієм Кулішенком» (назва китайською相伴库里申科).

Фото: Дмитро Пономаренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-