Українці у ПАР вшановують митрополита Андрея Шептицького

Українці у ПАР вшановують митрополита Андрея Шептицького

Фото
Укрінформ
У Південно-Африканській Республіці (ПАР) розпочалися заходи із вшанування видатного українського церковного та суспільного діяча Андрея Шептицького.

Про це повідомляється на сторінці Посольства України у ПАР у Facebook.

«31 березня в Преторії відбувся захід з вшанування пам'яті Митрополита Андрея Шептицького. Його почесними гостями стали Владика Йосиф (Мілян) та Отець Андрій (Гах), які зібрали українську громаду до Літургії у St. John Fisher Catholic Church.

У цій же гостинній церкві проходила і зустріч, присвячена Митрополитові Андрею Шептицькому», - йдеться у повідомленні.

Було переглянуто фільм "Крипта", присвячений А.Шептицькому.

Посол України Тарас Кузьмич привітав громаду та гостей з нагоди спільної молитви, наголосивши на ролі А. Шептицького як духовного провідника українців. 

Владика Йосиф (Мілян) поділився своїми роздумами стосовно нелегкого шляху і важливого вибору Митрополита.

Президент Української Асоціації в ПАР Дзвінка Качур запросила до участі в наступних заходах, присвячених постаті Великого Українця, що відбуватимуться в Кейптауні. Серед них - Культурно-мистецький форум, що обіцяє зібрати українців з різних куточків Південної Африки, аби актуалізувати спадщину Митрополита Андрея Шептицького.

Як зазначається на сторінці Української Асоціації в ПАР у Facebook, місія УГКЦ у складі Владики Йосипа (Міляна) та отця Андрія Гаха перебуває у ПАР з 29 березня до 5 квітня.

форумРяд заходів з вшанування Митрополита Андрея Шептицького проводиться зусиллями Української Асоціації в ПАР та Посольства України в ПАР.

«4 квітня запрошуємо на Службу Божу до St Bernard Church, Newlands, Cape Town об 11:00 та на перегляд фільму про Митрополита Шептицького, який відбудеться опісля. 26-28 квітня планується форум українців в ПАР з метою надихнутися прикладом життя і спадщини Митрополита Шептицького», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Південно-Африканській Республіці відслужили першу літургію УГКЦ

Як відомо, Андрей Шептицький - видатний український церковний та суспільний діяч, предстоятель Української греко-католицької церкви. За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму.

У 2015 році відзначалося 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького.

За мудрі настанови і великі труди він отримав багато народних імен: Український Мойсей, Духовний будівничий, Провідник української нації, Великий митрополит.

Фото: Укрінформ, сторінка Embassy of Ukraine to the Republic of South Africa у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-