У польському Катовіце відкрили почесне консульство України

У польському Катовіце відкрили почесне консульство України

Фото, відео
Укрінформ
Почесне консульство України відкрили у п'ятницю в польському місті Катовіце Сілезького воєводства на півдні Польщі.

Участь в церемонії взяли українські дипломати, українська громада міста, польські парламентарі, представники місцевого самоврядування, українське духовенство, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я переконаний, що наше консульство буде місцем, де переплітатимуться спільні інтереси України і Польщі, де генеруватиметься сила налагодження контактів”,- підкреслив у своєму виступі новий почесний консул Ярослав Вєчорек.

Відкриття почесного консульства України в місті Катовіце на півдні Польщі / Фото: Банахевич Юрій, Укрінформ

В коментарі агентству він наголосив, що одним з пріоритетів його дій на цій посаді буде допомога трудовим мігрантам з України, які приїжджають до Польщі. Він зауважив, що польські працедавці дуже цінують працівників з України.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця висловив думку, що консульство відкрито для того, аби допомагати і сприяти українцям, які проживають чи приїжджають до Польщі.

Читайте також: Генконсульство України в канадському Едмонтоні переїхало у нове приміщення

Він підкреслив, що у Сілезькому воєводстві, столицею якого є Катовіце, перебувають зараз 164 тис. українців, які потребують допомоги, опіки, інформації, чим і опікуватиметься почесне консульство. Український дипломат також зазначив, що консульство популяризуватиме Україну серед польських фірм, які намагатимуться налагоджувати з Україною співпрацю у сфері бізнесу, серед органів самоврядування, які хочуть налагодити співпрацю на рівні місцевого самоврядування, а також реалізовуватиме різні культурні та гуманітарні проекти.

Дещиця висловив думку, що враховуючи попередній досвід і заангажованість консула Вєчорека в лікування і реабілітацію українських дітей, завдяки діяльності фонду, який він створив зі своєю дружиною, одним з напрямків також, ймовірно, буде допомога українським дітям і налагодження співпраці на рівні медичних закладів України та Польщі.

Мер міста Катовіце Марцін Крупа висловив задоволення відкриттям консульства України, зазначаючи, що місто має довгу історію відносин з українськими регіонами.

Польські політики, депутати Сейму Борис Будка і Міхал Камінський наголосили на важливості відкриття ще однієї української консульської установи у Польщі заради розвитку добросусідських відносин з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-