За виборами Президента в Україні спостерігатимуть понад 200 представників СКУ

За виборами Президента в Україні спостерігатимуть понад 200 представників СКУ

Укрінформ
Місія Світового конгресу українців — одна з найбільших спостережних місій на президентських виборах в Україні.

Про це розповів голова місії Світового конгресу українців Євген Чолій під час прес-конференції у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У день виборів за виборчим процесом будуть спостерігати 219 короткотермінових спостерігачів. Місія СКУ також тісно співпрацює зі спостережною місією складової організації Світового конгресу українців, а саме місією Українського конгресового комітету Америки, яка делегувала 77 короткотермінових спостерігачів. Тому разом, у двох місіях, буде працювати 296 короткотермінових спостерігачів”, - повідомив Євген Чолій.

Він зауважив, що місія СКУ є третьою за величиною спостережною місією після ОБСЄ та ENEMO на президентських виборах. “А коли враховувати нашу місію разом з місією Українського конгресового комітету, то наша спільна місія є другою після ОБСЄ”, - зазначив Євген Чолій.

Екс-президент СКУ також додав, що короткотермінові спостерігачі СКУ приїдуть в Україну з 17-ти країн та будуть вести спостереження за виборами в дипломатичних представництвах України в 24-х країнах.

Чолій зазначив, що доповіді обох місій — Місії світового конгресу українців та Українського конгресового комітету Америки — будуть представлені у заключному звіті Місії СКУ.

Всього буде оприлюднено 3 звіти. Проміжний звіт оприлюднять 26 березня на сайті Світового конгресу українців. 1 квітня буде опубліковано попередній звіт, а через 8 тижнів після виборів — заключний звіт.

Місія СКУ здійснюватиме моніторинг та надаватиме оцінку президентських виборів і в разі другого туру голосування 21 квітня, а також парламентських виборів, запланованих на 27 жовтня.

Як наголосив Євген Чолій, місія СКУ є повністю незалежною та не отримує жодного урядового фінансування.

122 довгострокових спостерігачів будуть задіяні для здійснення медіамоніторингу.

“Довгострокові спостерігачі працюють в різних куточках світу і спостерігають за засобами масової інформації у своїх країнах проживання на наявність будь-яких фактів дезінформації. У режимі онлайн отримана інформація перевіряється на точність та класифікується згідно з джерелами та тематикою”, - інформував Чолій.

Довгострокові спостерігачі 2 березня пройшли Інтернет-тренінг з медіамоніторингу за участі експертів громадської ініціативи “StopFake” та Києво-могилянської академії. Короткострокові спостерігачі пройдуть тренінг 28 та 29 березня в Києві та 30 березня у Львові та Хмельницькому.

Він зауважив, що за складом та обсягом своєї діяльності Місія СКУ є унікальною, оскільки складається у переважній більшості з україномовних спостерігачів, які обізнані з ситуацією в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-