У Вашингтоні згадали молитвою загиблих героїв Небесної Сотні

У Вашингтоні згадали молитвою загиблих героїв Небесної Сотні

Відео
Укрінформ
Напередодні п'ятої річниці трагічних подій на Майдані 2014 року, коли в боротьбі за європейський вибір України загинуло понад сто активістів, у центрі Вашингтона відбулися поминальні заходи в пам'ять про жертв Небесної сотні.

Пам'ятна церемонія пройшла в символічному для українців місці – біля меморіалу жертвам Голодомору-геноциду в Україні 1932-33 років, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Близько півтори сотні громадських та релігійних діячів, дипломатів, представників української діаспори в США, журналістів та американських громадян згадали молитвою героїв. В пам'ять про Небесну сотню – перших загиблих в протистоянні російській агресії, учасники акції запалили свічки.

"Важливо завжди пам'ятати, чому це відбулося (Революція гідності – ред.), щоби нічого не забувати й дивитися в майбутнє, оскільки наша історія іноді себе повторює", - розповіла в коментарі Укрінформу про мету мітингу представник організації United Help Ukraine Тетяна Алдаве.

Читайте також: На Алеї Героїв Небесної сотні зібралася толока

Вона підкреслила, що церемонія має на меті не тільки згадувати тих, хто загинув, але й заради чого вони поклали своє життя – самостійного вибору України.

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, підкреслив, що місце для церемонії цього року обране невипадково. "Ми спільно вирішили провести цей захід біля меморіалу Голодомору-геноциду 1932-33 років, тому що це відновлює історичну правду", - зауважив посол України в США Валерій Чалий.

Він нагадав, що за минулий рік було здійснено багато спроб у Сполучених Штатах визнати правду про геноцид українського народу, і Конгрес США нарешті прийняв відповідну резолюцію.

"Цей здобуток цінує вся громада, але це також стало нагадуванням: якщо не зробити висновків вчасно, це може призвести до чергової трагедії. Частина гібридної війни – це неправда, це фейки, це спроба пропаганди, тож відновлення історичної справедливості допомагає боронити суверенітет країни, її історію, її майбутнє", - зазначив український дипломат.

Читайте також: У Португалії - лінійка-реквієм, флешмоб та акція під посольством РФ до Дня Небесної Сотні

Президент Міжнародного комітету з питань Криму Інчі Боумен нагадала про десятки кримських татар, які підтримали на окупованій кримській території Революцію Гідності та загинули або зникли безвісті через свій виклик російським окупантам. Вона зауважила, що в березні відбудеться вже п'ять років окупації Криму, тож зараз готується ряд спільних акцій, щоби знову звернути увагу американської спільноти на ці трагічні події.

Меморіальна церемонія в пам'ять жертв Небесної Сотні в Вашингтоні відбулася за організаційної підтримки Посольства України в США, United Help Ukraine, Української національної інформаційної служби, українських активістів США та інших організацій у Сполучених Штатах Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-