У Португалії - лінійка-реквієм, флешмоб та акція під посольством РФ до Дня Небесної Сотні

У Португалії - лінійка-реквієм, флешмоб та акція під посольством РФ до Дня Небесної Сотні

Фото
Укрінформ
У Культурно-освітньому центрі "Дивосвіт" при Спілці Украінців у Португалії м.Лісабон 16 лютого відбулася лінійка-реквієм до 5-ї річниці пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Про це повідомляється на сторінці голови Спілки українців у Португалії Павла Садохи у Facebook.

«Найцінніше, що має людина, - це воля, це свобода вирішувати свою долю і долю своєї країни», - зазначив у своєму виступі Павло Садоха.

Він нагадав, що після побиття побиття студентів на Майдані 30 листопада 2013 року «українська громада у Португалії провела більше сотні мітингів і направила десітки звернень до уряду та політиків Португалії щодо підтримки Вимог Революції Гідності».

Павло Садоха також згадав одного зі студентів – Героїв Небесної Сотні і додав, що загиблі Герої знали про небезпеку, але зробили свій вибір і пішли на  вул. Інститутьску, адже не хотіли допустити, щоб хтось інший вирішував долю України і українців за них самих.

На думку Садохи, кожен свідомий українець у Португалії теж герой. «Ми живемо в Португалії, тут безпечно і ніби не потрібно йти на війну, у небезпеку. Але кожен з вас – дітей, учнів, батьків – є героєм, бо ви вибираєте бути українцями. Коли кожен з вас у Португалії говорить, що він українець, говорить про Україну, він тим самим віддає найбільшу шану тим героям Небесної Сотні, які загинули за волю теперішньої України», - наголосив голова Спілки українців у Португалії.

Він закликав школярів не забувати Небесну Сотню, інших Героїв України і те, що в Україні зараз іде війна з Росією. Павло Садоха також наголосив на важливості участі українських громадян у президентських виборах у березні. «Нагадайте своїм батькам про участь у виборах. Не можна допустити, щоб в Україні до влади прийшли політичні сили, які знов віддадуть її в рабство. Це є дуже важливий вибір, це є той геройський вчинок, який треба виконати», - зазначив Садоха.

Крім того, до 5-ї річниці розстрілу Небесної Сотні також планується акція 20 лютого перед Посольством Росії у Лісабоні, організаторами якої виступають «Українці в Португалії» (Ucranianos em Portugal). «Дорогі українці! Вшановуючи память Героїв Небесної Сотні, маємо ще раз нагадати світові: Москва є ворогом вільного демократичного світу! Захищаючи Україну, ми спільно захищаємо мирне майбутнє у світі. Просимо долучитися до всесвітньої акції вшанування Героїв Небесної Сотні 20 лютого 2019 року, яка відбудеться навпроти посольства РФ у Лісабоні», - йдеться на Facebook-сторінці події.  Зазначається, що акція пройде за адресою: Rua Visconde de Santarém, 57. Початок о 20:00 год.

«Революція Гідності стала реальним початком виходу України з-під контролю Москви. Масовий розстріл мирних демонстрантів на вул.Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року був початком гібридної військової агресії Москви проти України, яка триває донині», - йдеться у повідомленні.

Ще одна акція зі вшанування пам`яті Героїв Небесної Сотні відбудеться у Лісабоні 24 лютого о 15:00. 

«Дорогі українці! В пам`ять Героїв Небесної Сотні скликаємо усіх до парку Аламеда, опісля недільної літургії. Є спланована акція, флешмоб, де створимо живий Тризуб. До зустрічі! Слава Україні», - йдеться на сторінці події у Facebook.

Фото: Укрінформ, сторінка Павла Садохи у Facebook, Ucranianos em Portugal

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-