Подружжя українських вчених – зірки американської науки

Подружжя українських вчених – зірки американської науки

Відео
Укрінформ
Подружжя українських вчених, Поліна Лішко і Юрій Кірічок, працюютьу США над проектами, які у разі успіху обіцяють грандіозний прорив у сферах контрацепції та подовженні тривалості життя.

Про це йдеться у відеосюжеті Голосу Америки.

«Подружжя випускників Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця Поліна Лішко та Юрій Кірічок посідають значне місце в сучасній американській науці. Він шукає секрет довоголіття, вона працює над створенням радикально нового засобу контрацепції»,  - йдеться у відео.

Колишні кияни Поліна Лішко та Юрій Кірічок живуть та працюють у Сан-Франциско. Їх історія розпочалася в Киеві, коли молоді аспіранти Інституту фізіології імені О.О.Богомольця разом працювали над стінною газетою. Через 4 місяці після того вони розписалися.

Подружжя каже, що рішення залишити Україну далося нелегко.

«Я був зовсім не проти залишитися в Україні, але було таке відчуття, ніби ти грузнеш. Була велика кількість різних перепон, в основному, звичайно, фінансових. Дуже складно було купити що-небудь, ми працювали зі старими мікроскопами, які самі ж і складали. Всю електроніку, яку я використовував для своїх експериментів, я збирав власноруч», - розповідає Юрій.

На той час родина Поліни вже була у США. Її батько, академік Академії наук України Валерій Лішко, працював у Клівлендській клініці. «Безумовно, Поліна теж хотіла поїхати туди. Але мене це не влаштовувало, адже я вважав, що у Клівленді буде не набагато краще, ніж в Україні», - каже Юрій. І він поставив умову: якщо їдемо в Америку, то їдемо тільки у Гарвард.

Справжнім проривом у науковій кар’єрі подружжя стала робота зі сперматозоїдами. Юрій Кірічок зміг виміряти електричну активність одиночного сперматозоїда – найменшої клітини людського тіла. Завдяки розробленому українськм вченим методу стався глобальний прорив у репродуктивній білогії, а Юрій Кірічок зміг отримати професорську посаду в Каліфорнії. Поліна переїхала разом із чоловіком і теж дуже зацікавилася сперматозоїдами.

У результаті дослідження сперматозоїдів подружжя опублікувало дві статті у найбільш престижних наукових журналах, а Поліна отримала професорську посаду та власну лабораторію.

Каліфорнійський університет у Берклі – один з найбільших у США. Тільки на факультеті молекулярної та клітинної  біології – 100 лабораторій. В одній з них, яка так і називається -  «Лабораторія Поліни Лішко», українська дослідниця разом із колегами працює над дослідженням, яке обіцяє кардинально змінити світовий ринок протизаплідних засобів.

У його основі – використання рослинних компонентів, які змінюють активність хвоста сперматозоїда таким чином, що він не може пробурюватися углиб яйцеклітини.  

Надя Манновец, дослідниця з Німеччини, працює в лабораторії Поліни Лішко. «Вперше у житті я відчула, що наша робота може стати чимось корисним, покращити якість життя мільйярдів жінок. Ми зробили попереднє дослідженння потенційного ринку, і з 48 опитаних жінок 46 сказали, що вони мали негативні побічні ефекти від використання гормональних контрацептивів, і половина з них припинила їх приймати. Якщо ми реально зможемо вивести на ринок продукт, який є безпечною контрацепцією без побічних ефектів, таких як перепади настрою, біль у животі, зростання ваги, то це буде просто супернеймовірно», - зазначила Надя.

Юрій Кірічок, який викладає у Каліфорнійському університеті Сан-Франциско, вивчає мітохондрію – частину клітини, яка виробляє енергію. «Ми намагаємося зробити так, щоб мітохондрії виробляли менше вільних радикалів. Якщо нам вдасться цього досягти, то ми, напевно, зможемо продовжити тривалість життя, тому що вільні радикали пошкоджують клітини».

Є в Юрія та його колег і інші плани на мітохондрію, які лунають ще більш фантастично. «Ми можемо зробити так, щоб мітохондрії виробляли більше тепла. Таким чином вони спалюватимуть дуже велику частину їжі, яку ми вживаємо, і розсіювати це тепло у простір», - розповідає вчений.

Поліна та Юрій вважають, що еміграція дала їм можливість розвинути власний науковий потенціал, зробити внесок у світову науку. В Україну вони навряд чи повернуться, але кажуть, що їхня батьківщина могла б отримати велику користь від досягнень своїх колишніх співвітчизників за кордоном – наприклад, так, як це робить Китай.

«Китайці приїжджають до США, навчаються тут, засновують свої лабораторії. Після цього повертаються до Китаю, навчають там людей і засновують лабораторії вже там. Таким чином, вони допомагають розвивати науку у своїй країні», - каже Поліна Лішко.

Подружжя каже, що зацікавлене брати участь у спільних проектах з українськими вченими. 

Відео: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-