Українці у Греції зібрали понад 36 тис. грн  на квадрокоптер для військових на Сході України

Українці у Греції зібрали понад 36 тис. грн на квадрокоптер для військових на Сході України

Фото
Укрінформ
Українські діаспоряни у Греції передали більш як 36 тис. грн благодійному фонду допомоги українським військовим «Повернись живим».

Про це повідомляється на Фейсбук-сторінці фонду.

«На рахунок фонду надійшов платіж на 36 425 грн. Ці кошти зібрала волонтерська спільнота «Грекобандерівці» – українські діаспоряни в Греції», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на кошти «Грекобандерівців» буде придбано квадрокоптер, отже, "в одній із бригад з’явиться плюс одна перевага над противником".

Про діяльність «Грекобандерівців» розповідють Ліля та Ігор Михальські, які живуть у Греції уже 18 років. У волонтерство вони «включилися» зі збором теплих речей, касок та інших необхідних речей на Майдан. Ліля Михальська каже, що «Грекобандерівці» допомагають усім, хто просить, та насамперед тим, кому не допомагає держава. Їхніми підопічними багато років були добровольці УДА – 5-й і 8-й батальйони, а також медбат «Госпітальєри».

«Чотири джипи вже зібрали, – розповідає Ліля. – Перший був «Руслан», потім він потрапив під обстріл, потім збирали на ремонт, назбирали… На жаль, його розбомбили зовсім». Ім’я машині було дано на честь бійця, який, на жаль, також не вижив.

«Грекобандерівці» опікуються пораненими, яких реабілітують у Греції за програмою НАТО.

«Вони (поранені – ред.) не знають мови. Ми їх тут забезпечували усім. Для тих, хто був ходячий, робили екскурсії, чергували по годинах – весь час були з ними. Дуже багато людей цим займалося, не тільки наша група!», – говорить волонтерка.

Вона розповідає, що кількох поранених реабілітували за власний кошт. Також спільно з іншою організацією діаспоряни влаштували літній табір для дітей бійців, зібрали кошти на рації та чотири тепловізори. Окрім цього, «Грекобандерівці» організовують благодійні ярмарки, безпрограшні лотореї та свята, де відбувається не лише збір коштів, а й інформаційна робота, каже Ліля.

Зазвичай всі заходи відбуваються щонеділі на подвір’ї української церкви в Афінах, розповідає Ліля. До того ж, кожен «грекобандерівець» має свою зону відповідальності. "Хтось сидить за комп’ютером і веде бухгалтерію. Волонтерка Неля Дуда хлопцям робить оливки: «Як тільки сезон починається, як хлопці вже атакують Людмилу Урсул, львівську волонтерку, мовляв, де Неліни оливки, бо вони такі смачні!", - говорить активістка.

Волонтери також долучаються до світових акцій «Стоп Путін», під час яких поширюють інформацію українською, грецькою і англійською мовами.

«Кістяк» волонтерської спільноти – близько 10 людей. За словами Лілі, діаспора в Греції чимала, але загалом байдужа, самі ж греки здебільшого проросійські. По телебаченню транслюють те саме, що у Росії, і переконати їх непросто.

«Я наразі не працюю, а чоловік працює, втомлюється. Ми живемо за Афінами, за 20 км. І він мені кожної суботи каже: «Ліля, я завтра до церкви не їду!». Я кажу: «Добре, відпочивай, я сама поїду!». А зранку: «Не можу, поїхали разом!». То вже в душі, знаєте, то вже не можеш інакше!», - ділиться волонтерка.

До Дня волонтера активісти діаспори вже другий чи третій рік поспіль робили ярмарок своїми силами, на якому  завдяки власноруч зробленному частуванню зібрали 240 євро, розповідає Ліля.

Зараз, за її словами, «Грекобандерівці» збирають кошти на потреби моряків із військового судна «Горлівка» в Азові.

Фото: Фейсбук-сторінка фонду "Повернись живим"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-