В Іспанії вперше організовано демонструють українське кіно

В Іспанії вперше організовано демонструють українське кіно

Фото
Укрінформ
Покази циклу українських фільмів під егідою Держкіно України тривають у Барселоні та Валенсії.  

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в суботу, 15 грудня, документальний фільм 2017 року про війну на Донбасі "Війна химер" - знятий Анастасією та Марією Старожицькими - демонструвався у Барселоні. 

Раніше, 13 грудня, у фільмотеці Валенсії відбулося відкриття циклу українського кіно. До програми на грудень, валенсійська публічна кіно-установa включила сучасні фільми різних жанрів. Серед них - драма "Рівень чорного" Валентина Васяновича, вже згадана стрічка "Війна химер", історична драма "Таємний щоденник Симона Петлюри" Олеся Янчука і трагікомедія Аркадія Непиталюка "Припутні". У січні 2019 року цикл продовжиться демострацією класики українського кіно - фільми "Пропала грамота" Бориса Івченка та "Вавілон ХХ" Івана Миколайчука. 

У відкритті днів українського кіно в Іспанії взяли участь Голова спілки кінематографістів України Олесь Янчук, Перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін, кінознавець Людмила Серебренікова, Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька, керівництво Валенсійського інституту культури та фільмотеки Валенсії. Всі вони, разом з українською громадою, провели флеш-моб на підтримку вимоги звільнення Олега Сенцова. До глобальної акції #SaveOlegSentsov долучилися і в Барселоні.

Перед показом прем'єрних фільмів іспанським глядачам поставлено до перегляду інформаційне відео Європарламенту про українських політв'язнів Кремля.

Генконсул України Оксана Драмарецька зі своєї сторінки у фейсбуці подякувала "усім, хто долучився до організації цього заходу - Держкіно України, БФ "Двері" (Україна), Фільмотеці Валенсії та "Instituto 9 de Mayo" (Іспанія)", зокрема відзначивши зусилля окремих активістів.

Заходи в Іспанії мають й освітню складову: 12 грудня в Університеті Валенсії відбулися показ документального фільну "Народження українського кіно" та колоквіум з Людмилою Серебреніковою - режисером цієї стрічки про український кінематограф 1909-1926 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-