Польща втрачає позиції у боротьбі за українського трудового мігранта - ЗМІ

Польща втрачає позиції у боротьбі за українського трудового мігранта - ЗМІ

Укрінформ
Польща поступово втрачає свої позиції привабливого напрямку для трудової міграції з України на користь Чехії, Словаччини та Німеччини. 

На цьому наголошує в понеділок польське видання Rzeczpospolita.

“Це останній дзвінок, аби поборотися за працівників з України, яких починають рекрутувати німці і забирають чехи та словаки, спокушаючи вищою зарплатнею і дворічним контрактом”, - наголошує часопис. 

Представник польської компанії з працевлаштування Work Service Маріан Пшездзецький зауважив, що все більше українських заробітчан віддають перевагу Чехії, а незабаром значна частина українців поїде також до Німеччини. Він визнає, що, попри значний попит на українських працівників у Польщі, складніше стає їх заохочувати до приїзду до Польщі. Причиною цьому, по-перше, є те, що в Україні вже також починають відчувати нестачу робочих рук, особливо в західних регіонах. По-друге, Чехія та Словаччина також активно почали працювати на українському ринку, лібералізуючи власне міграційне законодавство. 

Представник агентства з працевлаштування EWL Міхал Вєжховський підкреслює, що попри анонсування з боку польських урядових органів спрощення процедури працевлаштування українців, у цьому питанні нічого суттєво не відбулося. 

“Польща стоїть на місці, натомість інші країни регіону стають відкритішими для українців”, - констатував Вєжховський.

Газета звертає увагу, що в Чехії українці, в середньому, можуть заробити на 20% більше, ніж у Польщі, а в деяких сферах, наприклад, автомобілебудуванні, навіть на 50% більше. Відтепер українці можуть легко отримати чеську робочу візу на 90 днів, а так звану карту праці – на 24 місяці. Цього року на українців у Чехії виділено квоту – 20 тис. таких карт, а наступного їх має бути 40 тисяч. Звертається увага, що довгострокову візу до Чехії шляхом “неформального прискорення” можна зробити навіть за 2-3 місяці. При цьому, через рік до Чехії можна привезти всю сім’ю. 

Rzeczpospolita звертає увагу, що чеська міністр праці і соціальної політики Ярослава Немцова цьогоріч двічі побувала в Україні, а під час візиту у вересні задекларувала запровадження швидкої адміністративної процедури працевлаштування в окремих сферах, наприклад, по догляду за літніми людьми чи дітьми. Як зауважується, українці також легше можуть отримати право на перебування у Словаччині впродовж двох років. 

Газета визнає, що значно більшою проблемою для Польщі може стати конкуренція з боку Німеччини, яка з 2019 року має значно ширше відкритися для українського трудового мігранта, маючи дефіцит 1,6 млн робочих рук. За словами представника компанії Work Service Пшездзецького, в Німеччині щомісяця український мігрант може розраховувати на 1,4 тис. євро зарплати, що значно більше, ніж у Польщі.

Він зауважує, що Польща перестала бути лідером щодо відкритості для працівників з України, поступаючись і за іншими показниками – зарплатою, умовами проживання заробітчан. На його переконання, найбільшою проблемою польської сторони є обмеження до півроку часу праці в Польщі за спрощеними умовами. В уряді Польщі обіцяли продовжити цей час до року, але наразі цього не зроблено.

“Якщо ми цього не зробимо і не запровадимо спрощень, які заохочуватимуть українців до отримання постійної роботи і вибору Польщі як місця проживання, то незабаром їх буде втрачено”, - підкреслив представник Work Service.

Як застерігає Союз польських підприємців і працедавців, відплив українських трудових мігрантів з польського ринку праці може скласти навіть півмільйона українців. У свою чергу, це може призвести до зниження рівня ВВП Польщі на 1,6%. 

Станом на сьогодні у Польщі може працювати до 1,5 млн українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-