В Іспанії, Ірландії, Угорщині та Румунії запалили

В Іспанії, Ірландії, Угорщині та Румунії запалили "свічки пам'яті"

Фото
Укрінформ
Поминальні заходи в рамках міжнародної акції "Запалімо свічку пам'яті!", приуроченої до 85-роковин Голодомору в Україні 1932-33 років, пройшли в Іспанії, Ірландії, Угорщині та Румунії. 

Про це повідомляють прес-служби українських дипустанов у зазначених країнах.

За інформацією веб-сайту Посольства України в Іспанії, 7 жовтня в українських православних та греко-католицьких парафіях Мадрида й інших міст Іспанії відбулося вшанування жертв геноциду-Голодомору 1932-1933 років в Україні. 

Зокрема, у м.Аліканте (Валенсія) акцію "Запалімо свічку пам’яті!" також провели місцева громада українців спільно з співробітниками консульства України в Барселоні. Поминальну молитву за жертвами Голодомору в Україні 1932-1933 років відслужив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Преосв. Владика Григорій. 

У рамках акції були зачитані імена 85-ти дітей з Київської області, які стали жертвами страшного голоду. 

Також дитячий танцювальний колектив "Посмішка" (м.Торрев’єха, провінція Аліканте) виконав композицію на пісню народної артистки України Оксани Білозір "Свіча".

Згідно із прес-службою українського диппредставництва в Ірландії, 7 жовтня українська громада разом із посольством, Асоціацією українців та Українською церквою в Ірландії вшанували пам’ять жертв Голодомору в рамках ініційованої Світовим конгресом українців до 85-х роковин цієї трагедії міжнародної акції "Запалімо свічку пам’яті!".

Зворушливою частиною заходу стала участь у панахиді учнів "Рідної школи" міста Дубліна, які віддали шану вбитим голодом дітям, що у ті трагічні для України часи не змогли сісти за шкільні парти.

Крім того, з огляду на інформацію посольства України в Угорщині, цього ж дня українці Угорщини долучилися до низки поминальних заходів у рамках міжнародної акції "Запалімо свічку пам’яті!". Її учасники взяли участь у Божественній літургії у церкві св. Михайла в пам'ять про жертви Голодомору та пройшли Будапештом пішою ходою з плакатами українською та угорською мовами "Україна пам’ятає – Світ визнає", "Геноцид українського народу 1932-33 років" до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-33 років в Україні.

Акція завершилася виконанням Гімну України.

Також за повідомленням прес-служби української дипустанови у Румунії, 5 жовтня в музеї Муніципалітету міста Бухарест відбулося відкриття виставки на тему "Страчені голодом: невідомий геноцид українців" та фотовиставки "Голодна Симфонія" українського фотографа Ксенії Пілявської.

Союз українців Румунії разом з представниками посольства вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто став жертвою Голодомору 1932-1933 років.

Фото: spain.mfa.gov.ua, barcelona.mfa.gov.ua, ireland.mfa.gov.ua, hungary.mfa.gov.ua, romania.mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-