У Польщі відзначили 27 річницю Незалежності України

У Польщі відзначили 27 річницю Незалежності України

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві в неділю відбулася низка культурних, освітніх та розважальних подій до Дня Незалежності України, в яких взяли участь сотні людей

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, “Свято Незалежності України. 100 років незалежності Польщі і 100 років державності України”, яке організували фонд “Наш вибір”, Об'єднання українців у Польщі, громадська ініціатива "Героям Майдану", відбулося під патронатом посла України у Польщі Андрія Дещиці і мера Варшави Ганни Гронкевич-Вальц.

“Сьогодні нас усіх має об'єднати один спільний висновок: коли українці і поляки разом, то вони непереможні. І цей висновок ми повинні пронести у своїх серцях назавжди, особливо коли перед нашими країнами є труднощі, як сьогодні перед Україною, яка й далі потерпає від російської агресії, відтак нам на допомогу приходять справжні друзі”,- наголосив на відкритті свята радник-посланник України в Польщі Василь Зварич.

Заступник мера Варшави Влодзімєж Пашинський зазначив, що поляки й українці мають пам'ятати про позитивні і негативні сторінки в історії України і Польщі за останні 100 років.

“Якщо ми вестимемо діалог на цю тему, якщо зробимо з цього висновки, то діти, які зараз тут бавляться, матимуть краще життя, ніж ми і наші предки”, - зауважив представник столичної влади. 

За його словами, патронат мера Варшави над цим святом свідчить про те, що польська столиця намагається робити багато для українців у сфері освіти і культури.

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима висловив сподівання, що місць, пов'язаних з українцями, у Варшаві ставатиме більше щороку: “І ми відкриватимемо для себе місця, де бували Симон Петлюра, Олена Теліга, ми згадуватимемо про мешканців Варшави українського походження”.

Голова фонду “Наш вибір” Мирослава Керик підкреслила, що Польща завжди ставала на захист демократії в Україні, і висловила сподівання, що Варшава залишатиметься “нашим найбільшим другом”. 

Читайте також: Літаки, жінки-військові і капелани: чим здивував парад у Києві

Упродовж дня до опівночі у межах свята відбувалися концерти, зокрема виступали гурт українського традиційного співу “Горина”, співочо-танцювальний колектив “Ославяни”, акордеоніст Анджей Цеглярек, проводилися майстер-класи з українських танців, гри на корбовій лірі, виготовлення українських витинанок, з петриківського розпису, виставки, присвячені польсько-українському союзу 1920 року, а також фотографій “Гомера Гуцульщини” Параски Плитки-Горицвіт. Були показані документальний фільм “Слідами Вінценца” та фільм щодо проекту Ukrainer.

Під час свята відбулася дискусія на тему "100 років незалежності Польщі і державності України: сучасна перспектива” за участю визначних дослідників історії та польсько-українських відносин Ярослава Грицака, Ольги Гнатюк, Томаша Стриєка. Був також організований ярмарок українського рукоділля та української кухні. 

Свято завершилося концертом відомого українського гурту Kozak System. 

Святкування Дня Незалежності України у Варшаві / Фото: Юрый Багахевич, Укрінформ

Відео: Yuriy Banakhevych

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-