Українці Польщі вимагають покарати винних у нападі на активістів “Магурича”

Українці Польщі вимагають покарати винних у нападі на активістів “Магурича”

Укрінформ
Об'єднання українців у Польщі (ОУП) сподівається, що органи правосуддя відреагують на погрози агресивно налаштованих молодиків на адресу активістів товариства “Магурич”, що готували до відновлення надгробки на недіючому кладовищі в селі Стара Гута.

Про це йдеться у заяві ОУП, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Уночі 29 квітня в населеному пункті Стара Гута (гміна Нароль Любачівського повіту) мав місце напад на табір товариства “Магурич”. Словесної образи зазнали голова товариства Шимон Моджеєвський і Ольга Соляр, які прибули до Старої Гути з метою підготовки і проведення робіт щодо відновлення надгробків на недіючому греко-католицькому кладовищі”,- сказано в заяві. 

В ОУП зазначають, що п'ятеро осіб приїхали на кладовище автомобілем і почали ображати активістів “Магурича”, викрикуючи гасла на кшталт “Забирайтесь в Україну”, погрожували побиттям і знищенням “бандерівських могил”. Активісти викликали поліцію, яка затримала агресивних молодиків.

“Від імені Об'єднання українців у Польщі висловлюємо сподівання, що органи правосуддя належним чином відреагують на злочинні дії нападників”, - йдеться в заяві.

У зверненні наголошується, що напад на активістів “Магурича” є наслідком, зокрема, відсутності належної реакції на подібні дії з боку польської влади.

В ОУП нагадують, що упродовж 2015-2017 років знищено чи сплюндровано більше десяти українських місць пам'яті на південному сході Польщі, а в червні 2016 року польські націоналісти напали на щорічну українську релігійну ходу у Перемишлі.

Читайте також: Шимон Моджеєвський, голова громадської організації «Магурич» (Польща)

У листі зазначається, що в цьому році ця релігійна хода відбудеться 3 червня.

“У світлі подій дворічної давності атаку на табір “Магурича” Об'єднання українців у Польщі вважає свого роду елементом підготовки до здійснення чергових провокацій й атак проти української меншини в Польщі, а також діями, які шкодять міждержавним польсько-українським відносинам”,- наголошується у зверненні. 

Від імені української меншини в Польщі ОУП закликало польську владу “здійснити рішучі кроки щодо протидії реалізації схожого сценарію (як у Перемишлі в 2016 році - ред.)”.

“Cили й організації, які орієнтовані на боротьбу з усім українським і які намагаються зашкодити добросусідським відносинам між Україною та Польщею, діють відкрито, не приховуючи своїх цілей та способу дій”, - наголошує ОУП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-