Стефан Романів представив у Львові боротьбу СКУ за визнання Голодомору геноцидом

Стефан Романів представив у Львові боротьбу СКУ за визнання Голодомору геноцидом

Фото
Укрінформ
Голова Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору, Генеральний секретар Світового конгресу українців (СКУ) і президент Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів взяв участь у заході "Україна пам’ятає – світ визнає" з нагоди 85-х роковин Голодомору, який відбувся 14 квітня в НУ "Львівська політехніка".

Про це інформує львівський виш.

"Ми щиро дякуємо вам, чільному й авторитетному діячеві української діаспори, за ті великі зусилля, які доклали, аби правда про українську трагедію 1932–1932 років знав весь світ. Ваші та ваших соратників численні зустрічі та поїздки вилилися у визнання Голодомору геноцидом українського народу парламентами 17 країн світу", - зазначила керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська.

Також під час заходу директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Ірина Ключковська нагадала, що в останню суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв голоду, штучно організованого радянською владою в Україні у 1932–33 роках. Цьогоріч цей день випадає на 24 листопада. Починаючи з 1991 року, Україна в різній формі вшановує пам’ять жертв Голодомору. Та особливої ваги ця подія набула останнім часом. У цей день у кожній українській домівці запалюють Незгасиму свічку пам’яті. Власне, ідею цю висунув Стефан Романів разом зі своїми соратниками, які в далекій Австралії ще 2008 року її вперше втілили.

"Ми тоді знайшли спільну мову з українськими урядовцями, що спільно можемо багато чого зробити, – наголосив Стефан Романів. – І якщо будемо разом працювати, то зможемо швидше донести світові інформацію про Голодомор. Так розпочалася кампанія "Україна пам’ятає – світ визнає", суть якої полягав у роботі за двома напрямами. З одного боку, в самій Україні потрібно було говорити більше про Голодомор, адже там мало знали про нього, а якщо знали, то лише версію радянської влади. Водночас, "світ визнає" – ми почали роботу з міжнародною спільнотою, парламентами різних країн, ООН, щоб добитися визнання Голодомору геноцидом".

Голова СУОА зазначив, що СКУ, окрім ООН, продовжує працювати над тим, щоб тема визнання Голодомору геноцидом обговорювали у парламентах якомога більшої кількості країн.

"Разом із Міністерством закордонних справ та Верховною Радою України ми створюємо базу матеріалів і будемо координувати роботу в кожній країні, щоб знову і знову торкатися цього питання в парламентах різних країн. Відтак, розпочали цю розмову в Австралії, аби впродовж 2018 року прийняти резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом", - резюмував він.

Також у рамках зустрічі Стефан Романів поспілкувався з присутніми та відповів на їхні запитання. 

Крім того, учасники заходу мали можливість оглянути виставку "Світовий конгрес українців: правда про Голодомор".

Фото: lp.edu.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-