У Берліні вшанували пам'ять посла УНР

У Берліні вшанували пам'ять посла УНР

Фото
Укрінформ
Українці Берліна вшанували пам'ять останнього посла Української Народної Республіки в Німеччині Миколи Василька, який похований на православному цвинтарі столиці ФРН.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

У церкві, а потім на цвинтарі в районі Тегель отець Олег Полянко відправив громадянську панахиду за видатним українським громадсько-політичним діячем, професійним дипломатом, останнім послом УНР в Німеччині

Микола Василько був одним із зачинателів відродження української державності на початку ХХ століття. Надзвичайно багато він зробив для зміцнення міжнародного авторитету України, стояв біля витоків мирних ініціатив молодої Української держави, вважався впливовим політиком у Європі.

Українці Берліна у неділю вшанували пам’ять Миколи Василька / Фото: Ольга Танасійчук‎, Укрінформ

Василько народився 24 березня 1868 року на Буковині. Наприкінці 1917 – початку 1918 року він брав участь у перемовинах у Брест-Литовську, чим дуже допоміг УНР в укладанні мирної угоди з країнами Четверного союзу. Після того як у жовтні 1918 року у Львові відбулась Українська Національна Рада, а в листопаді було створено державні органи Західно-Української Народної Республіки та дипломатичні відомства, Василько був призначений послом у Відні. Він захищав тоді не лише інтереси ЗУНР, а й усієї України; у своїх виступах, промовах та газетних публікаціях він закликав до об’єднання всіх українців у єдиній державі та визнання суверенної України навколишніми державами. При цьому дипломат стояв на позиціях самостійності Української держави.

Влітку 1919 року Василько був призначений також головою Надзвичайної дипломатичної місії УНР у Берні. Того ж року він отримав доручення бути послом і в Німеччині, а також надавати допомогу в роботі посольств в Італії та Угорщині. Він був послом у ранзі міністра і мав повноваження домовлятись про конференції політичного, військового і економічного характеру, брати на себе зобов'язання від імені держави.

Микола Василько, який мав тяжку форму астми, помер від нападу 2 серпня 1924 року на 56-му році життя в курортному містечку Бад-Райхенгаль.

Читайте також: Раді пропонують оголосити 2019-й Роком Соборності України

Окрім Василька на тому ж цвинтарі у берлінському районі Тегель похований ще один відомий український дипломат, провідний діяч РУП і УСДРП, активний член Центральної Ради, посол УНР у Німеччині (1919-1920 рр) Микола Порш. Працівники Посольства України в ФРН і представники української громади Берліна віддали шану і цій видатній людині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-