Сьогодні - День пам'яті поетеси українського походження Анни Ахматової

Сьогодні - День пам'яті поетеси українського походження Анни Ахматової

Укрінформ
День пам’яті Анни Андріївни Ахматової (справж. прізв. – Горенко; 1889-1966), однієї з найбільших російськомовних поетів ХХ століття, перекладача, критика.

Вона входить до незмінної «четвірки»: Мандельшам, Цвєтаєва, Ахматова, Пастернак. Автор поетичних збірок: «Чотки», «Біла зграя», «Подорожник», поетичного циклу «Реквієм», «Поема без героя».

У 1965 році була однією з головних претенденток на Нобелівську премію з літератури. Шведські академіки навіть думали поділити нобелівку між Ахматовою і Шолоховим, але, зрештою, віддали премію останньому.

Попри українське прізвище Горенко – Анна Андріївна Ахматова українкою себе не вважала, так само, як не вважала хоч якимось іншим чином дотичною до України. Але з Україною все ж пов’язані деякі сторінки біографії видатної поетеси.

По-перше, вона народилася в Одесі, деякий час мешкала у Євпаторії.

По-друге, навчалась (1906-1907) у київській Фундуклеївській жіночій гімназії (знаходилася на розі Пушкінської та Богдана Хмельницького 6/13, нині там розташовується «Нафтогаз») та юридичному відділі Вищих жіночих курсів. Щоправда, досить швидко дівчина зрозуміла, що юриспруденція то не її справа. Згодом вона бувала тут у матері, брата, інших родичів, тут одружилася з Гумільовим.

У Києві були написані вірші, з якими Ахматова вперше виступила у пресі (у 1907 році; загалом вона написала понад 20 «київських» віршів). Одне з них присвячене відомій київській художниці Олександрі Екстер.

Ахматова пішла з життя у 77 років. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-