У США розпочалися заходи до 85-х роковин Голодомору в Україні

У США розпочалися заходи до 85-х роковин Голодомору в Україні

Фото
Укрінформ
У Сполучених Штатах розпочався масштабний комплекс заходів зі вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років та визнання його геноцидом українського народу.

Перші події відбулися у вівторок у Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

Так, 7 листопада пройшла поминальна церемонія біля меморіалу Голодомору в центрі американської столиці. Попри холодну осінню зливу на богослужіння біля пам'ятника зібралося близько сотні людей.

Як зазначив у коментарі агентству голова Крайового комітету США з визнання Голодомору геноцидом Михайло Савків, початок серії комеморативних заходів саме 7 листопада "приурочений до другої річниці відкриття в Вашингтоні меморіалу Голодомору 1932-33 років".

Читайте також: У Конгресі США представили проект резолюції щодо Голодомору в Україні

Крім того, в цей же день у Конгресі США почала працювати тематична фотовиставка з портретами історичних постатей, які зробили вагомий внесок у пошук та поширення правди про геноцид українського народу.

"Це є знаком нашої вдячності цим людям", - зауважив Савків.

Ще однією знаковою подією вівторка стало внесення на розгляд у Палаті представників США проекту резолюції зі вшанування 85-х роковин Голодомору-геноциду.

"Ми раді, що сьогодні на розгляд Конгресу була внесена резолюція про Голодомор в Україні, і ця виставка якраз продемонструє законодавцям, яких зусиль докладали люди впродовж останніх років чи навіть декад для поширення правди про цю трагедію", - прокоментував Савків. Він зауважив, що показ виставки планується також у інших штатах.

Читайте також: Українська діаспора США просить включити до шкільної програми тему Голодомору

На цьому програма подій у США, приурочених 85-м роковинам трагедії Голодомору, не завершується.

"Ми також готуємо серію заходів до останньої суботи листопада, коли українці в усьому світі шануватимуть пам'ять загиблих від масового голоду", - зазначив голова Крайового комітету.

У Вашингтоні розпочалися заходи до 85-ї річниці Голодомору в Україні

Крім того, за його словами, протягом цілого року триватиме робота по всій території США.

"Українські громади в усіх штатах попрацюють над тим, щоб їхні губернатори визнали Голодомор в Україні геноцидом у своїх прокламаціях", - зауважив Савків.

Паралельно, докладатимуться зусилля для скасування нагороди Волтеру Дюранті, який у 1931 році отримав Пулітцерівську премію за серію статей про Радянський Союз, в яких заперечував Голодомор в Україні.

"Ну і звичайно ж, найголовніше – це надати учням у школах в Америці знання про Голодомор в Україні 1932-33 років", - підсумував Михайло Савків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-